Peste zece țări au intrat în zona roșie pe lista de risc epidemiologic ridicat, potrivit deciziei luată joi seara de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Pe lista verde CNSU a introdus cinci țări.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat joi actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Astfel, în zona roșie au intrat Serbia, Estonia, Albania, Tunisia, Mauritius, Jamaica, Liban, Palestina, Belize, Antigua și Barbuda, precum și Suriname și Brunei Darussalam.
În zona galbenă au intrat din zona roșie, în urma scăderii incidenței, Spania, Liechtenstein și Maroc, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței Norvegia, Austria, Bosnia Herțegovina, Luxemburg, Vietnam și Emiratele Arabe Unite.
În zona verde au intrat Finlanda, Malta, Andorra, Groenlanda și Bonaire, Saint Eustatius și Saba.
Excepții de carantinare
Potrivit CNSU, persoanele care vin din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.
Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.
Conform documentului sunt scutiți de carantină copiii sub 6 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 6 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ. În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XCica “Dacă o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.” Asta-i noaptea mintii, adica testarea care(asa cum e) ar putea arata o posibila infectare este total exclusa. Ar trebui sa fie exact invers, toata lumea care vine din zone de risc sa fie testata cu test rapid antigen si cei pozitivi carantinati, punct.
-
Măsura de a testa rapid orice persoană care vine din zona roșie are cel puțin două neajunsuri:
1. O infectare recentă, gen 1-2 zile poate să nu fie identificată la testare…ca urmare ar fi mai bună o măsură combinata, gen 5 zile carantină cu test în ziua 5 (dar asta ar complica, logistic vorbind, lucrurile). Paragraful următor celui citat de tine propune ceva similar, dar doar pentru cei nevaccinați și care nu au trecut prin infecție.
2. Partea logistică: nu cred că prin vămile sau aeroporturile românești este ușor implementabila testarea rapidă a tuturor celor care vin din zone roșii. Poate că în țări mici, gen Malta, Islanda, e aplicabilă, în țări mai mari, nu prea.
O măsură e eficientă și în limita aplicabilității ei. Propunerea ta ar fi utilă, dar, cred eu, neaplicabilă în România, cel puțin nu în prezent.
-
Păi cum, stimabile. Tu, “marele luptător pentru libertatea de circulație” ești de acord cu atare măsură…iese la iveală dubla măsură! Deloc surprinzător…
A propos, ai remarcat nuanța din mesajul ministrului suedez: “despite Israel’s successful vaccination campaign, the country is still home to large groups of unvaccinated people that have allowed the outbreak to spread.” 😉-
Iar esti pe langa, nici nu mai incerc sa-ti explic diferenta dintre libertati fundamentale, discriminare si masuri corecte. Ti-am mai spus, am fost in Africa si m-am vaccinat contra febrei galbene de buna voie fara sa ma simt discriminat… din afirmatia asta intelegi ce vrei sau ce poti dar sigur nu vei intelege “nuanta” pe carevreau s-o transmit referitor la acest subiect ca esti prea obsedat doar sa contrazici si sa scoti chestii din context. Da a zis un politician ca nevaccinatii sunt de vina, m-a convins sa nu-l mai cred pe vanden Bosche, Malone (sau ceilalti din “categoria” lor) 🔚
-