Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru, prin acest proiect, activitatea de prevenire a separării copilului de familie va putea fi susținută prin mecanisme de sprijinire a acelor familii provenite din comunităţi vulnerabile sau care trec prin situaţii dificile și nu pot să-și crească şi îngriji copii acasă; sau să-i trimită la şcoală şi să le asigure cele necesare.
Astfel, vor putea fi implementate programe de prevenire, care vor include acordarea de ajutoare de urgenţă pentru familiile care au în îngrijire copii expuşi riscului de separare, reabilitarea copilului cu dizabilităţi, servicii de intervenţie psihologică, psihoterapeutică pentru copii.
Mai mult, prin proiectul de lege se înfiinţează „Observatorul copilului”, un modul informatic care va fi inclus în Sistemul Naţional Informatic şi va fi pus la dispoziţia autorităţilor publice locale pentru a identifica şi înregistra toţi copiii care se află într-o situaţie de risc de separare de familie.
Proiectul de lege a fost asumat de România ca parte din PNRR, programul de relansare economică în valoare de 27 miliarde de euro.
Mecanismul presupune colaborarea Ministerului Familiei cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor și Serviciul public de asistență socială de la nivelul localităților, iar primarii vor juca și ei un rol. Ca urmare a colaborării dintre instituții, familiile cu risc ridicat de destrămare vor primi servicii sociale, de sănătate, educaționale.
Legea prevede și amenzi între 1.000 și 2.000 de lei pentru asistenții sociali care nu își respectă îndatoririle.
Principalele prevederi ale proiectului le găsiți AICI.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!