Este vorba de proiectul de Lege pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Au fost 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abţineri şi un deputat care nu a votat, potrivit News.ro.
Astfel, pentru anii 2024 şi 2025, proiectul prevede uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.
Repartiţia exemplarelor de urs brun prevăzute la alin.(1), care reprezintă cota de prevenţie pe judeţe şi fonduri cinegetice, pentru anul 2024 se face în funcție de numărul atacurilor la adresa populaţiei, respectiv în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor materiale generate de atacurile de urs brun centralizate la nivelul autorităţilor care răspund de vânătoare, potrivit anexei nr. 5, iar pentru următorii ani se aprobă prin ordinul conducătorului autorității publice centrale care răspunde de vânătoare.
În plus, deputaţii au ţinut un moment de reculegere, în plen, în memoria tinerei ucise în urma atacului de pe Jepii Mici.
Premierul Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum doreşte, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.
Din discuțiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară în zonele în care sunt oameni, a mai spus acesta.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat recent că problema cu urşii nu este deloc nouă, şi clasa politică a reacționat de fiecare dată, la aceste incidente nefericite, doar punctual, iar dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos şi în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorați de animale.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XDe ce a trebuit întâi să moară sau să fie accidentați grav oameni pentru a se aduce această lege?
-
Liber la trofee si la bani in buzunarul unora….
-
Pentru ca “e prosti”, de aia. Daca stii ca vine trenul in tunel, te duci ? Daca da, nu e nimeni vinovat in afara de tine. Mecanicul de locomotiva nu are nici o vina.
Eeee, daca ar fi fost macar 400 de parlamentari, ce bine era pentru tara !
-
Ai dreptate! Poate pe viitor