„Asistăm astăzi la un acord istoric G7 privind reforma globală a impozitului pe profit. Acesta este un salt uriaş înainte”, a declarat Charles Michel, preşedintele Comisiei Europene.
Analistul economic Adrian Codirlaşu nu consideră că decizia G7 va impacta lucrurile în România, cel puţin nu în viitorul apropiat.
„Acum taxa la care s-a agreat este 15% ca şi taxă minimă. În România este deja 16%, deci impactul în cadrul României va fi foarte mic. Practic, pentru România, din perspectiva taxelor, nu se schimbă nimic. Poate primi ceva venituri suplimentare în cazul în care Comisia Europeană vine cu reglementări”, spune el.
Emilian Duca, analist economic, consideră că este greu de estimat orizontul de timp în care se va produce schimbarea pe care G7 doreşte să o aducă la impozitarea companiilor.
„Pentru bugetele statelor în dezvoltare, deci pentru majoritatea statelor, un astfel de impozit va însemna o gură de oxigen, pentru că reprezintă practic o sursă suplimentară la venit”, explică analistul economic.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XProblema nu e taxarea, habar nu aveti despre ce e vorba, e vorba despre faptul ca multunationalele fac evaziune fiscala, deci nu vor plati taxele aferente veniturilor / profiturilor pe care le fac. Cum fura o multinationala? Simplu, vrei sa faci o piesa la cnc sau strung, o fac ei in alta tara si ne factureaza de 6-7 x pretul real. Cu manopera la 148 euro/ora apare ca au cheltuielei domle foarte mari cu reparatii, mecanica, prelucrari etc etc. Alta metoda: transfera proiecte noi in Romania, de fapt masinile sunt second hand, liniile sunt tehnologii obsolete, dar in Romania vor mai lucra inca 10-15 ani. Tehnologiile se transfera cu sute de mii si milioane de euro cheltuieli cand pretul real este de fier vechi. Deci din profit scazi pretul reparatiilor, intretinerilor umflate, fictive, liniilor vechi la preturi de tehnica moderna care de fapt sunt obsolete adica expirate si amortizate in contabilitate la ei, la noi sunt noi noute. Alta mizerie, aici de vina este guvernarea corupta, anaful are ordin dat din Bucuresti de la care retardat mintal, multinationalele nu se fac controale, sau daca se fac taci din gura, iei niste bonuri de masa, un meniul zilei, ceva fetite si taci din gura e ok. In schimb la firmele romanesti, alea sunt verificate la sange, daca fac concurenta pe piata externa, controalele anaf sunt pentru un regim de exterminare a firmei. ce ziceti de asta?
-
subscriu. bravo!