Programare online la vaccinare – disponibilă de astăzi
Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională începând de astăzi, 28 decembrie.
În conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală).
Cum te poți programa pentru vaccin
Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.
Întârzieri la vaccinuri
140.000 de vaccinuri pe săptămână – aceasta este estimarea autorităților în privința următoarelor tranșe de vaccin care vor veni în România. Prima livrare începe însă cu… întârzieri.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. “La acest moment știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: – în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara; – iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași. Vă vom ține la curent cu eventualele actualizări sau modificări ale programului de furnizare ale vaccinurilor anti-COVID-19”, se arată în comunicarea GCS.
Etapa I-a de vaccinare
Astfel, în etapa I-a au fost incluși toți lucrătorii din domeniul sănătății și social – public și privat, și anume: personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii); personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU; personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară; personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății; personalul din serviciile stomatologice; medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical; paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare; personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale; personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu; personalul din serviciile de sănătate publică (Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică); personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie; personalul din centrele de dializă și transfuzii; personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
Etapa a II-a, cei cu grad ridicat de risc
În etapa a doua vor fi vaccinați, benevol, adulții cu vârsta peste 65 de ani și persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
De asemenea, sunt vizați și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale: personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora); personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume); uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; transport de persoane și mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
personalul din unitățile de învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat;
personalul cultelor religioase; personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale); personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Copiii – pe ultimul loc
Ultima fază a vaccinării se adresează populației adulte și copiilor – populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Trimite articolul
Xîncercați să vă conectați la aplicația cu programarea. NU reuşiţi.De 2 ore se tooooooot caută conexiunea (după ce m’am logat)
-
O sa mori si tu….
-
Prima, o să măoară boschetara de mă-ta. Guvid prost.
-
Pai nu ai cum. E blocat sistemul. De disperați și de speriații de bombe…… Cum se da de pomană ceva romanu e primu….
-
O sa mori si tu….totzi o sa muritzi.
Se înghesuie lumea parca vad
-
Cei din urma vor fi primii….la mancat cacao.
-
Cei din urma vor fi primii….la mancat cacao.!?
Pai rindul iti vine sigur dupa ce iti faci vaccinul!