În cazul unui abuz sexual, primul pas pe care victimele trebuie să îl facă este să se adreseze cadrelor medicale. În cadrul centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale de la Spitalul Județean, pacienții sunt îndrumați inclusiv spre consult pe secțiile de Ginecologie, Cardiologie, Chirurgie, Oftalmologie și primesc o evaluare de la medicul psihiatru sau psiholog, iar ulterior specialiștii fac și demersuri legale, cu acordul victimelor.
Centrul se află în cădirea Ambulatoriu spitalului și este dotat cu echipamente specific de investigare: ecograf, truse de recoltare, iar pacienții au acces la toată gama de servicii medicale și aparatura existentă. Puteți lua legătura cu centrul la numărul de telefon: 0771.492.772.
„În cazul unui abuz sexual te prezinți la medic, se verifică starea ta fizică și se intervine psihologic și/sau psihiatric în mod activ. Apoi, documentezi rapid evenimentul și îl raportezi autorităților. Următoarea fază implică asigurarea siguranței pentru victimă și, de aici, începe lucrul pe traumă, pentru a putea integra și depăși din punct de vedere psihic. Din păcate, secvențele nu sunt mereu așa. Victima, adesea, nu spune nimănui de frică, de rușine, din disperare…Sperăm să se schimbe asta! Recuperarea după un eveniment solitar are un prognostic mai bun dar adesea evenimentele sunt repetate. După o traumă sexuală, tratamentul este pe termen lung, variind de la luni de zile la toată viața, dacă vorbim de terapie centrată pe trauma asociată sau nu, cu medicația psihotropă”, spune dr. Anca Panfil, medic primar psihiatrie în cadrul Spitalului Județean Timișoara.
Cum procedează agresorii și ce este în mintea lor
Medicii spun că agresorii sexuali au un profil psihologic definit, în care simt nevoia să domine, să dețină putere asupra victimei și să își pună în scenă propriile traume. Femeile sunt mai vulnerabile acestui fenomen și „pot suferi într-o căsnicie sau relație abuzivă pentru că există această concepție că bărbatul are dreptul să își satisfacă poftele sexuale și că femeia nu are dreptul să spună NU”, așa cum explică dr. Anca Panfil. Prin faptul că nu reclamă ceea ce li se întâmplă, femeile chiar cooperează cu agresorii, în speranța că aceștia vor înceta agresiunile.
Specialiștii spun că agresorul nu va cere ajutor, însă persoanele abuzate pot denunța actul violent și pot primi ajutor pentru a trece cu bine de acest episod.
„Cunoașterea senzației de siguranță este baza de la care o persoană poate începe să spună NU și asta pentru că nevoile fundamentale umane sunt siguranța, atașamentul sănătos și autenticitatea. Fără asta nu se poate supraviețui”, mai spune dr. Anca Panfil.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!