Într-un comunicat remis AGERPRES, ANAF a subliniat că persoanele fizice nu au nicio obligaţie de a descărca facturi şi nici de a accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV), în urma implementării sistemului e-Factura, această responsabilitate revenind exclusiv operatorilor economici emiţători.
“Potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, în relaţia B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligaţi să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Concret, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari, în cadrul unei relaţii B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodată, obligaţia de a transmite respectivele facturi şi în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, această obligaţie a operatorilor economici de transmitere a facturilor în sistem are astfel doar rolul de raportare, nu de transmitere către clienţi prin intermediul sistemului, şi, în consecinţă, nu impactează persoanele fizice beneficiare.
“În concluzie, modalitatea de transmitere a facturilor emise în relaţia B2C nu se modifică, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a acestora de către emitenţi. ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greşite”, se mai arată în document.
Luni, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis, într-un comunicat, că milioane de români riscă deconectarea de la energie electrică şi gaze naturale din cauza implementării defectuoase a sistemului RO e-Factura.
“Începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să emită facturile exclusiv prin sistemul naţional de facturare electronică, RO e-Factura. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia că această măsură, deşi intenţionează să modernizeze procesul de facturare, riscă să arunce milioane de cetăţeni în întuneric şi frig, din cauza unei implementări pripite şi lipsite de suport adecvat pentru populaţie”, au precizat reprezentanţii FACIAS în comunicat.
Potrivit Fundaţiei, într-un răspuns oficial primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se arată că doar 1,6 milioane de persoane fizice dintr-un total de peste 18 milioane de cetăţeni sunt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual (SPV) iar aceasta înseamnă că peste 16 milioane de români, în special cei din mediul rural, vârstnicii şi persoanele fără acces la internet, riscă să nu primească facturile oficiale, fiind astfel expuşi deconectării pentru neplata serviciilor esenţiale.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!