După 11 luni din 2020, deficitul bugetar ajunsese la 84,05 miliarde lei, respectiv 8% din PIB. La finele anului 2019, deficitul bugetar a fost de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB).
Creşterea deficitului bugetar aferent anului 2020, comparativ cu anul 2019, este explicată de reprezentanţii MF, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – decembrie din cauza crizei, precum şi ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (18,12 miliarde lei), de creşterea cu 2,72 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie – decembrie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, dar şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,9 miliarde lei.
De asemenea, pe partea de cheltuieli, faţă de creşterea bugetară, prin efectul legilor s-a înregistrat o majorare a cheltuielilor de investiţii cu 9,5 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 15,07 miliarde lei.
Totodată, pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID-19, au fost aprobate o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru susţinerea activităţii IMM-urilor şi a companiilor mari şi întreprinderilor mici şi mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garanţiilor de stat, iar în anul 2020 s-au acordat garanţii în valoare de 12,48 miliarde lei (1,2% din PIB).
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xnu inteleg de ce primesc bani partidele?
sa cotizeze membri ca la cat fura…
Deficit cat casa , iar unii idioti vor sa mordenizeze puscariile , asta in timp ce spitale si scoli arata ca vai de ele