Potrivit proiectului de lege, aflat momentan în dezbatere publică, se dorește accelerarea măsurilor luate de către autorități cu privire la siguranța cetățenilor și a clădirilor cu vulnerabilitate seismică. Astfel, actualul proiect de lege vizează modificarea și completarea Legii nr. 212/2022.
În proiectul de lege se arată că în spațiile publice încadrate în clasa de risc seismic Rs I nu se vor mai putea organiza și desfășura evenimente – temporare sau permanente – care implică aglomerări de persoane. Măsura va fi luată începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I a clădirii existente și va înceta în momentul în care se va face recepția lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
Acest lucru înseamnă că sălile de spectacol, de expoziții, spațiile pentru comerț sau turism, clădirile aparținând administrației publice, restaurantele sau hotelurile care riscă să se prăbușească în caz de cutremur nu vor mai putea găzdui evenimente dacă nu desfășoară lucrări de consolidare. Conform legislației, aglomerare de persoane înseamnă prezența simultană a peste 50 de persoane într-o încăpere.
Nici apartamentele aflate în clădirile cu bulină roșie – adică încadrate în clasa de grad seismic I – nu ar mai putea fi închiriate sau date în comodat.
„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, se mai arată în proiectul de lege.
Schimbările vin ca urmare a unei ședințe de Guvern din 15 februarie, după cutremurele devastatoare care au lovit Turcia și Siria.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
Xda, e ok asta, dar dupa ce faceti un registru online cu ele. si amenzi drastice pt omisinea din registrul ala public. apoi, dupa 2, 3 ani, adugati si legea asta
Oare pana cand ruinele de cladiri “Atentie cade tencuiala” sunt tolerate de municipalitate? Asteptam sa cada o tencuiala in cap cuiva ? Doar atunci se vor lua masuri?
Nu ar fi logic, ca sa le reabiliteze urgent, pe banii statului, urmand a se recupra, ulterior, investitia, cu niste rate de crdit modeste ? Alta intrebare – ce se va intampla cu cetatenii care locuiesc acolo; sunt protejati numai eventualii chiriasi ?
se vor inchiria fara acte iar la un eventual control chiriasul va spune ca sta de cateva zile a venit in vizita la amici si pleaca,/ca nu e chirias/ asa ca e cam greu de luat masuri