Ziarul Libertatea a publicat, miercuri, un reportaj din „miezul coșmarului COVID” de la secția de ATI a Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.
Potrivit sursei citate, medicul Adrian Dobrescu, șefa secției de ATI, vorbește despre două lumi paralele.
„Lumea din piaţă şi cea de aici. Parcă suntem două lumi. Două lumi, la zece metri distanţă, şi între care nu trece nici o idee, din una în ailaltă, de parcă-i plumb între ele!”, spune medicul.
Zona roșie
Secția de ATI de la Municipal, este o zonă roșie, un spital în sine. Potrivit medicului Dobrescu, inițial zona anti-covid, a fost o secție ATI pentru copii, apoi s-a transformat în ATI copii chirurgical și medical, și la final a ajuns secție ATI COVID.
„Nu e zona verde, zona gri, nu ştiu ce zonă… La noi e roşu şi în roşu lucrăm… Acolo ne scriem hârtiile, acolo vorbim cu aparţinătorii la telefon, acolo facem tot felul… Atât avem, asta-i viaţa noastră”, a mai precizat medicul Dobrescu.
Nu sunt pregătiți
O demisie pe zi înregistrează secţia ATI COVID de la Oradea. Iar candidaţii la un post sunt tot mai puţini. Noii angajaţi trec greu testul primei ture: să nu leşini după 15 minute de când te-ai echipat.
„Nu ştiu ce înseamnă presiunea costumului şi a omului bolnav de acolo, nu ştiu ce înseamnă să intri pe secţie cu gândul că te poţi îmbolnăvi şi muri tu sau să moară cei apropiaţi ţie”, spune ea. Nu-i judecă, doar povestește. (…) Nu sunt pregătiţi fizic să reziste la căldură, la transpiraţie, la apă-n cizme, să lucreze cu trei perechi de mănuşi, ochelari şi vizieră. Şi nu sunt pregătiţi profesional, asta ne doare cel mai tare pe noi, restul e o treabă personală a lor (…) Asistentul medical şcolit în România e un asistent medical generalist. Ca să-l antrenezi pentru ATI, e nevoie de cel puţin şase luni. Iar în ATI timpul se negociază în minute, nu în luni, a mai explicat medicul Dobrescu, potrivit sursei citate.
Cum le dă diploma, cum îi luăm
Managerul Spitalului Municipal din Oradea confirmă durata de șase luni necesară pentru a forma un asistent de ATI.
„Cu toate că am adus medici de la toate spitalele din judeţ, în continuare, ca să putem funcţiona normal, ne-ar mai trebui vreo 30-40 de medici. Să ştim că avem cu cine înlocui un medic care se îmbolnăveşte. Soluţia e ca spitalul să angajeze medicii care îşi dau examenul de specialitate acum, în decembrie: Cum le dă diploma, cum îi luăm”, a precizat managerul Maria Silaghi.
40%, rata de supraviețuire la ATI
Până să ajungă la terapie intensivă, pacienții diagnosticați COVID-19 trec prin masca normală de oxigenoterapie (masca mică).
„Apoi trece la oxigenoterapie cu debit de 15 litri pe minut, asta înseamnă foarte mult. Avem 400 de paturi de COVID în tot spitalul, dacă la toate pornim oxigenul la 15 litri, o să zburăm. Odată ce omul nu mai rezistă nici aşa, ajunge în terapie. Şi aici intervenim noi, cu respiraţia asistată. Le punem presiune continuă pozitivă pe mască, sunt nişte măşti cât capul. Ca să le deschidă căile respiratorii şi să-i ajute să respire. Şi când nici aşa nu mai merge, când omul este epuizat, abia atunci intubăm”, a mai explicat medicul Dobrescu.
Potrivit acestuia, rata de supraviețuire la ATI la Spitalul Municipal din Oradeda este de 40%.
„Da, ştiu, e mare, dar mie tot nu mi se pare de-ajuns. Tot cred că ar putea fi crescută”. Intubarea e ultima variantă, „mai ales că nu s-a dovedit că are o eficienţă extraordinară în cazul ăsta”.
Așteptăm vaccinul și mai multă responsabilitate
„Aşteptăm vaccinul şi mai multă responsabilitate de la lumea din afară, că, de fapt, acolo-i toată treaba”, spune Adriana Dobrescu.
Oamenii care muncesc în secţia ATI de la Oradea nu pot să spună nici măcar că e greu. La cum a evoluat pandemia, spune medicul Dobrescu, greul abia de-acum va veni.
„Acum 25 de ani, când am ales să mă specializez în ATI, habar n-aveam ce fac. Mi s-a părut cool, atunci. Nici acum nu regret. Dar mi-aş dori să se gate odată treaba asta cu COVID-ul, cred că toţi ne dorim asta. Dar mai durează, categoric, la cum vin acum cazurile, mai durează…”, a conchis medicul Dobrescu.
Managerul a declarat pentru JB&Bihon că e nevoie de medici nu doar la ATI, ci la mai multe specialități, îndeosebi la Pneumologie, Interne, Infecțioase. Managerul a mai declarat pentru JB&Bihon că nu se pune problema ca pacienții să stea pe holuri, dar nu știe ce se va întâmpla dacă se mai îmbolnăvesc mulți medici: “Sunt unii care acum s-au îmbolnăvit, alții care sunt încă în concediu. Lipsesc destui. Nu știm ce va fi dacă se mai îmbolnăvesc dintre ei”.
SURSA: BIHON.RO
Trimite articolul
XLa arad cat e rata de supravieturile la ATI? Intreb pt un prieten…
-
Cea mai mica din tara, mi-a spus un prieten
” Două lumi, la zece metri distanţă, şi între care nu trece nici o idee, din una în ailaltă, de parcă-i plumb între ele!”, nu incerc sa bagatelizez chinul medicilor de la ATI dar in loc de butade bacoviene si interviuri catre ziaristi care incearca sa mentina panica la paroxism ar trebui sa se revolte pe cale ierarhica si sa ceara sa se renunte la echipamentul acela exagerat in care e clar ca sufera cumplit. NU a explicat pana acum nimeni stiintific de ce trebuie acel tip de echipament cat timp virusul se ia doar prin nas, gura si ochi. De ce in Suedia se poate? ia vedeti cum sunt imbracati medicii. lejer, (doar panicatul de reporter CNN e imbracat in ”combinezon” ) minut 2.20: https://www.youtube.com/watch?v=i61NjjYJ9sY si in ”valul 2″ cel mai mare numar de decese a fost de 34 acum 2 saptamani si de atunci e in scadere (chiar nu am chef sa redeschid discutia pro si contra modelului suedez(panicatii sa considere ca le dau dreptate) LA SUBIECT, sa explice cineva care stie(daca stie) ce folos au echipamentele astea incomode la noi sa transpire si sa se chinuie medicii la un virus care nu e ”airborn” si nici nu se ia prin piele sau sange.
-
Ai dreptate!!! eu ansumi cred si eu ca asa e cum zici tu. Corect. Sa face-m can suedia toti. Acolo moare putini. I-ti dai seama ce prosti e astia care crede ca trebuie masca.
-
Omul se plange ca e inecat de lucru, ca sunt prea multi pacienti, prea putin personal, ca isi risca sanatatea lucrand acolo. Pe scurt, trage un semnal de alarma…
Ce faci tu? Pui link-uri de youtube si le explici ca nu trebuie sa poarte costumul de protectie. Ai gasit tu solutia. Nu cred ca esti rau intentionat, eu cred ca pur si simplu atat poti intelege. Pe tine te apuca comparatiile intre romania si suedia, fara sa-ti dai seama ca tu compari mere cu pere… mai mult, medicii suedezi din filmuletul tau poarta costume de protectie, masca, viziera, combinezon, etc. Vezi titlul filmuletului tau… tradu-ti-l in romana, vezi ce-ti iese… Tu cred ca vorbesti de altceva, de alte masti… ai auzit tu ceva si nu prea ai unde sa te exprimi… asa-i ?-
D-le Bibi, eu zic sa mai te uiti o data la film incepand cu 2.20 si uita-te bine, din replica ta la ce am scris eu deduc ca esti prost intentionat si nici atat nu poti intelege, citez din articol: Nu sunt pregătiţi fizic să reziste la căldură, la transpiraţie, la apă-n cizme, să lucreze cu trei perechi de mănuşi, ochelari şi vizieră” incheiat citatul.
@Donhuan ai dreptate, e prosti aia ca tine
-
-
Eu lucrez in Franța pe pneumologie, din martie ne ocupăm de cazuri covid, dar niciodată nu am fost nevoiți să ne îmbrăcăm in combinezoane. Nici măcar cei de pe ATI. Chiar ieri cei ce se ocupă cu igiena in spital ne-au spus clar că dezinfecția mâinilor plus masca sunt de bază. In caz de îngrijiri care presupun sa te apropii de pacient, ne punem un fel de sort de plastic sau un fel de bluza subțire cu mâneci lungi. Și în caz că pacientul primește oxigen sau aerosol, folosim masca ffp2, datorita nebuzilării create, ar fi un risc ca virusul să fie “suspendat” in aer. Și s-a observat că nu stăm deloc rău la numărul de cadre medicale infectate. Ceea ce e bizar, e că în Arad cel puțin, enorm de multe cadre medicale s-au infectat, cu tot cu costumul lor de astronauți. Deja că disconfortul creat de ele e inimaginabil. Eu personal nu știu cum rezistă sa lucreze in astfel de costume. N-ar fi rău să se revizuiască toată procedura de igienă, apoi ne mirăm că se epuizează la maxim cadrele medicale, deja că nu sunt destui…
-
S-a constatat de asemenea că virusul nu se transmite prin piele, ci doar prin căile aeriene. Deci dacă îți faci dezinfecția mâinilor după ce ai intrat în contact cu pacientul e suficient. Asta e părerea medicilor igieniști din Franța.
-
Multumesc pt confirmare mai ales ca vine de la cineva implicat direct. Eu doar am presupus dpdv logic si vazand si pe altii din alte tari(nu numai Suedia). Parerea mea e ca o mare parte din chinul si surmenajul personalului medical din Ro il reprezinta si acest mod aberant de echipare ca sa nu mai spunem cati bani risipiti reprezinta. Asa ca recomand personalului medical sa ia masuri pe cale ierarhica sa li se usureze munca macar din punctul asta de vedere. Din pacate guvernantii nostrii nu iau exemple bune de la alte tari.
-
Solicitati un comentariu din partea Patriarhiei
Medicii nu sunt capabili sa vindece, gargara vraciului Musta nu mai tine
Stefane,
Da-te de partea talibanilor BOR, bombardati spitalele, excomunicati stiinta, beliti pla lui Teodosie!