Legea 115, care intră în vigoare luna viitoare, prevede că suma asigurată pentru locuințele din beton este 100.000 de lei. Prima brută anuală va fi 130 de lei, față de 100 de lei cât costa până acum. Ceea ce înseamnă că asigurarea obligatorie a locuinței va fi mai scumpă cu 30%.
„Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței. Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării”, se arată în textul legii.
Asigurații care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, procedează la modificarea locuințelor fără autorizație de construire, emisă în condițiile legii, sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiți pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate.
Ce prevede legea
Art. 5, alin (1) prevede că pentru contractele anuale, suma asigurată care se acordă în temeiul prezentei legi, denumită în continuare sumă asigurată obligatoriu, este: 100.000 lei, pentru fiecare locuință de tip A și 50.000 lei, pentru fiecare locuință de tip B.
Primele anuale cuvenite pentru sumele asigurate prevăzute la alin. (1), denumite în continuare prime obligatorii, sunt următoarele: 130 de lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. a) și 50 de lei, pentru suma prevăzută la alin. (1) lit. b).
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XNu mi se pare corecta aceasta ”conditionare” de vanzare a unei locuinte. Cine o cumpără sa fie liber sa aleaga daca se asigura sau nu .,eventualele pagube fiind ale noului proprietar
existent la momentul respectiv
-
..aici e vorba de JECMANIRE, nu de principii, stimabile!
”…suma asigurată pentru locuințele din beton este 100.000 de lei.” adică aprox 20.000 EUR. Dacă se întâmplă evenimentul asigurat să poți să-ți cumperi un cort mai acătării. GUNOAIE! De ce legea nu exonerează de la cotractul PAD, persoanele care au asigurare facultativă pentru locuință? Răspuns. ________________