Mai multe boli endocrine sunt influențate de vremea caldă, când corpul nostru suferă schimbări climatice care pot agrava sau influența anumite boli endocrine. Tiroida este glanda care controlează întregul organism, iar afectarea ei creează probleme majore, fiind responsabilă de reglarea metabolismului energetic.
Cele mai frecvente afecțiuni endocrinologice sunt:
HIPERTIROIDISMUL, care reprezintă un exces de hormoni tiroidieni în organism. Simptomele resimțite sunt: palpitații, insomnie, oboseală, iritabilitate, transpirație excesivă, scădere în greutate, scaune dese, tulburări de ciclu menstrual, umflătură la nivelul gâtului.
„Nediagnosticată și netratată la timp duce în special la tulburări de ritm cardiac. Căldura este un excitant al funcției tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creează probleme celor cu hipertiroidie”, precizează dr. Laura Firu.
HIPOTIROIDISMUL, care este o afecțiune caracterizată prin deficit de hormoni tiroidieni în organism, deseori asimptomatică. Simptomele sunt: oboseală, intoleranță la frig, piele rece și uscată, păr uscat și unghii friabile, constipație, creștere în greutate, umflătură la nivelul gâtului, dureri ale mușchilor și articulațiilor, tentă gălbuie a tegumentelor, tulburări de ciclu menstrual, încetinirea ritmului cardiac, umflarea feței. Netratată duce de asemenea la apariția bolilor cardiovasculare sau agravarea acestora. Pacienții cu hipotiroidie se simt mult mai bine în zilele cu temperaturi ridicate și la mare, hormonii tiroidieni fiind implicați în termoreglare, conform specialistului.
GUȘILE NODULARE sunt frecvent asimptomatice și evoluează normal, putând fi diagnosticate la un examen ecografic. Simptomele prezente sunt: simțirea unei „excrescențe” la palpare la nivelul gâtului, senzația de „nod în gât”, dificultăți la înghițire, senzație de sufocare (prin presiune asupra traheei), modificări ale vorbirii, răguşeală.
OSTEOPOROZA, boală osoasă caracterizata prin demineralizare și fragilitate osoasă. La femei apare mai ales după instalarea menopauzei, iar tulburările hormonale sau endocrine pot să contribuie la pierderea densității osoase, mărind riscul de fractură.
De aceea, pacienții care suspectează astfel de schimbări sau suferă de boli endocrine se pot adresa specialiștilor. În plus, ei trebuie să fie atenți la cât de mult se expun temperaturilor ridicate.
Trimite articolul
Xo fi de la ser? Ma intreb… Pana acum nu auzeam de mizerii din astea provocate de canicula.