În primul rând, poate mulți dintre oameni au ținut perioada de post, iar după aceasta simt nevoia să se răsplătească cu bunătățile de Paște. Însă aceasta este o abordare greșită. Medicii ne spun că cele mai mari probleme în această perioadă sunt legate de excesul alimentar. Tot ei ne învață cum să procedăm la mesele încărcate și cum să combinăm alimentele pentru a nu avea probleme digestive.
Dacă vom avea trei mese, este important ca o masă, unde avem trei feluri, să dureze o oră, iar între felurile principale și desert să existe 30 de minute de pauză. Este important să nu ne lungim cu mesele până la orele târzii. După mese, sunt recomandate mișcarea și plimbările relaxante în natură. Chiar și cu bicicleta! Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care au deja probleme de sănătate să nu trateze superficial tratamentele pe care le iau sau regimul. Pentru cei care aleg să mănânce „după pofta inimii”, medicii recomandă medicamente precum Colebil sau Triferment. Între mese, nu uitați de fructe și apă pentru hidratare.
Ouăle, indiferent de cum sunt gătite, cu maioneză sau fierte și colorate, nu trebuie consumate mai mult de trei pe zi. Cantitatea se reduce la un ou pe zi pentru persoanele care au probleme de sănătate. Maioneza este și ea un aliment periculos și foarte greu pentru stomac, de aceea nu trebuie consumată în exces. Atenție și la vopseaua de ouă! Ouăle nu trebuie mâncate dacă vopseaua a pătruns prin coajă!
Cozonacul trebuie consumat cu moderație, câte o bucată la desert, iar dacă îl consumăm de dimineața este bine să îl combinăm cu un iaurt.
Carnea de miel este indicat să fie servită cu salată și legume proaspete. Este considerată cea mai grasă carne, plină de fibre și greu de digerat. Ciorba de miel nu trebuie gătită cu ulei, ci doar cu grăsimea animalului și dreasă cu zeamă de varză. Ar trebui evitată și smântâna în ciorbă.
Drobul de miel, pe care îl preparăm cu organe, ficat, inimă, rinichi, splină, plămâni și diafragmă, trebuie să conțină în mod ideal trei tipuri de organe și ⅓ verdețuri.
Salata de boeof este recomandată pe pâinea prăjită.
Ce urmează după masa de Paști
După masa bogată din seara sau ziua de Paști, este recomandat ca în următoarele zile să mâncăm carne ușoară precum pește sau carne de curcan, legume, fructe și sucuri naturale.
Friptura de miel se poate înlocui cu o friptură de curcan sau cu o vrăbioară de vită. În locul drobului de miel, puteți încerca un drob de pui sau un drob vegetarian, de ciuperci. În locul unui borș de miel, puteți pregăti un borș de curcan sau de legume.
Ca suplimente la masă puteți include cartofii dulci, conopidă, broccoli sau fasole verde. Puteți pregăti de asemenea tradiționala pască cu o brânză cu conținut scăzut de grăsime.
Sursa: TION.RO
Citiți principiile noastre de moderare aici!