ARAD. În Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale. Ordonanța aduce câteva modificări semnificative pentru companii, cele mai importante dintre ele fiind exemplificate și explicate de consultantul în afaceri, Adela Cristea.
1. Amânarea depunerii situațiilor financiare
Pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute la art. 36 alin. (1) și (3) și art. 37 din Legea contabilității nr. 82/1991 se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.
2. Scutiri de la plata impozitului specific
Pentru cei care plătesc impozit specific potrivit Legii nr. 170/2016 (turism și alimentație) nu datorează impozit specific pentru perioada în care aceștia întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate. „Pentru acești contribuabili se recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei din anul calendaristic în care a desfășurat activitatea. În fapt, la stabilirea impozitului pe anul în curs nu se va lua în calcul perioada în care afacerile și-au întrerupt activitatea. Pentru a beneficia de această facilitate solicitanții trebuie să îndeplinească 2 condiții: să dețină Certificatul de Situaţie de Urgenţă (CSU); să nu se afle în insolvență conform informațiilor disponibile pe pagina Oficiului Național al Registrului Comerțului”, explică Adela Cristea.
3. Scutirea unor avantaje în natură de impozit și contribuții
Nu se mai consideră venituri impozabile și nu vor fi supuse nici contribuțiilor sociale avantajele în natură acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a ocupării unor funcții considerate de către angajator/plătitor esențiale pentru desfășurarea activității și care se află în izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru o perioadă stabilită de angajator/plătitor, în cazul instituirii stării de asediu sau de urgență, potrivit legii.
4. Eșalonari de plată fără dobânzi și penalități
Pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încetarea acesteia, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități.
„În acest caz, până la primul termen de plată după expirarea termenului prevăzut mai sus, organul fiscal competent, va reface din oficiu graficul de eșalonare, cu respectarea perioadei de eșalonare aprobate. Noul grafic de eșalonare se va comunica debitorului printr-o decizie a organului fiscal”, punctează Adela Cristea.
5. Executările silite se suspendă
Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită, prin somație și prin valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, provenite din săvârșirea de infracțiuni.
Termenele de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și de a cere executarea silită, precum și cel al contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale, prevăzute de Codul de procedură fiscală, se suspendă sau nu încep să curgă până termenul de 30 de zile de la data încetării stării de urgență.
6. Noi prevederi legate de rambursarea TVA
Prin derogare de la prevederile art. 169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale.
Pentru sumele rambursate în aceste condiții inspecția fiscală ulterioară se decide în baza unei analize de risc.
7. Bunuri scutite de TVA la organele vamale
Acestea sunt în principal medicamente, echipamente de protecție și mașini de producție măști de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19, alcool etilic complet denaturat, utilizat pentru producerea de dezinfectanți, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență. Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiază de către importatori în decontul de TVA atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă (se face taxare inversa).
8. Sponsorizări către instituții publice
Microintreprinderile vor putea face sponsorizări către instituţii publice și să scadă sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Aceasta se va putea face doar în baza contractului de sponsorizare, fără a mai exista obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, așa cum se prevedea până în prezent.
9. Șomajul tehnic și zilele libere
Prin derogare de la prevederile art. 60, 1381 și 154 alin. (1) lit. r) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pe perioada stării de urgență, pentru indemnizațiile prevăzute la art. XI alin. (1) și art. XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare și la art. 3 din Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, respectiv din bugetul de stat, nu se acordă facilități fiscale. Aceste prevederi se aplică indemnizațiilor acordate din bugetul de asigurări pentru șomaj sau bugetul de stat începând cu luna aprilie 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!