InfoCons a realizat un studiu pe bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piaţa din România. În total au fost analizate 126 de produse.
Din punctul de vedere al numericului de aditivi alimentari, aceştia variază între 0 şi 10:
– 0.8 % din produse au 10 aditivi alimentari;
– 0.8 % din produse au 9 aditivi alimentari;
– 0.8% din produse au 8 aditivi alimentari ;
– 0.8% din produse au 7 aditivi alimentari;
– 4.8% din produse au 6 aditivi alimentari;
– 4 % din produse au 5 aditivi alimentari;
– 12% din produse au 4 aditivi alimentari;
– 12% din produse au 3 aditivi alimentari;
– 16 % din produse au 2 aditivi alimentari;
– 48% din produse au 1 aditiv alimentar;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiţi frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:
– toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componenţă lecitina (E 322 )
– 25.39% dintre produsele studiate au avut în componenţă Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476);
– 18.25% dintre produsele studiate au avut în componenţă acidul citric (E 330 ).
Din punctul de vedere al ingredientului principal:
– 70.63 % au ca prim ingredient zahărul;
– 7.93 % au ca prim ingredient ciocolata/ciocolata amăruie/ciocolata cu lapte /ciocolata neagră;
– 5.55 % au ca prim ingredient siropul de glucoză;
– 5.55 % au ca prim ingredient grăsimile vegetale;
– 4.76 % au ca prim ingredient masa de cacao
– 2.38 % au ca prim ingredient crema de praline/ crema cu aromă.
Restul produselor au ca prim ingredient: fructele confiate, ouă, lichior sau nucă de cocos.
Din punctul de vedere al conţinutului de cacao:
– 39.68 % din produse menţioneaza cantitatea de substanţă uscată de cacao
Cantitatea de substanţă uscată de cacao variază între: 82 % – 23 %
Valoarea energetică variază între între 366 kcal şi 637 kcal raportate la 100 grame de produs/
Cantitatea de grăsimi variază între 7.2 g şi 53 g raportată la 100 grame de produs.
Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 4.3 g şi 40 g raportata la 100 grame de produs.
Cantitatea de zaharuri variază între 32g şi 67.7g raportată la 100 grame de produs.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!