BUCUREŞTI. Cifrele seci vorbesc, în ţara noastră, despre 290 de mii de cetăţeni amendaţi şi doar 170 de mii de teste pentru COVID-19. Aruncând o privire comparativă peste ţările din Uniunea Europeană, constatăm că avem cele mai mari amenzi. Raportul amenzii maxime, faţă de salariul mediu este şocant faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană.
Dacă ne mai punem şi întrebarea, oare câţi români încasează acest salar mediu, ne dăm seama de (ne)firescul situaţiei. Pentru că cei mai mulţi muncesc pe minimul pe economie, plus că avem peste un milion de foşti angajaţi aflaţi astăzi în şomaj tehnic, cu o îndemnizaţie de doar 490 euro pe lună.
Concret, cu un salariu mediu net de 702 euro, România a stabilit o amendă maximă de 4150 euro pentru nerespectarea ordonanţelor militare impuse pe vremuri de pandemie. Nici măcar francezii (2411 euro – salar mediu, respectiv 3700 euro – amenda maximă) şi italienii (1376 euro, respectiv, 3000 euro), cei mai loviţi dintre statele UE de epidemia de coronavirus nu au luat astfel de măsuri pecuniare precum guvernul român. Alte ţări mult mai afectate, precum Spania (1806 euro, respectiv, 600 euro) şi Germania (2456 euro, respectiv, 400 euro) au aplicat amenzi maxime mult mai omeneşti. În tot acest timp, Marea Britanie şi-a pedepsit cetăţenii neascultători cu amenzi maxime de 60 euro la un salar mediu de 2025 euro.
E adevărat că recidiva e mult mai aspru pedepsită în unele ţări europene: Spania şi Austria, 30 000 euro, Italia şi Franţa, 6 luni de închisoare, Belgia, 30 de zile de muncă în folosul comunităţii, iar Germania, închisoare de până la 5 ani.
Concluziile vă lăsăm pe dvs să le trageţi, raportate şi la numărul deceselor şi îmbolnăvirilor din ţara noastră, comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeană.
Trimite articolul
Xpentru ca suntem cei mai indisciplinati din europa
mare paranghelie si chemat politia in bataie de joc.
si politia vine.
ce vrei sa iti dea? 2000 lei sau 2000 bastoane pe spate?
noi romanii am preferat sa ne loveasca cu lei.
altii italia, franta, spania au preferat varianta a doua.
eu personal preferam varianta coreea de nord.
-
Mai taci dracului de lingau basit! Pe langa ca politia face abuzuri si se stie clar, mai sunt si distrusi care le canta in struna. Sa o trimita pe ma-ta, tata-tau, pe tine si tot neamul tau in Coreea de Nord.
-
No hai eject în coreea de nord că meriți.
Un mare rahat liberal! Atata stiti,taxe si amenzi… si de ce raportati la salariul mediu net? Stiati ca jumatate dintre romani muncesc pe salariul minim? Stiati ca duoa mizeria cu virusul pulii o sa fie foame adevarata in Romania?
Ce vorbiti voi de decese in alte tari? Pai Romania daca mai are 15 milioane de cetateni e mult,altii au 80 de milioane si jumatate sunt batrani,speranta de viata in multe tari din veste e peste 80.de ani…
-
cris cocalarul de mahala a scos iar din paharul cu bautura creierasul ala al lui cat nuca
-
Anonimule,mars in mortii matii !!!
-
Banii din amenzi merg la bugetul statului , se pare că bugetarilor nu le ajung salariile și pensiile speciale s-au dedat și la punga celor care i susțin avad salarii de trei patru ori mai mici . RUȘINE !
Foarte bine! Asa ne mai civilizam si noi. Asa au fost civilizati si occidentalii. Va aduceti aminte de celebrii hooligans din anii 90? Au fost potoliti cu amenzi. De ce cand iesi in Austria respecti regulile de circulatie? Sa-mi zica unu ca a avut tupeu sa treaca pe rosu in occident.
La asemenea lucruri suntem campioni, din pacate lle cele bune suntem codasi. Sunt curios cati dintre amendati, si sunt ctaeva mii banuiesc la nivel de tara, iplatesc aceste amenzi ?!? Fie ele de doar 2000 de lei. Sa strangi atatia bani dintr-o saracie de salar nu cred ca e usor !
Cand vom fi si noi civilizati ca tarile date exemplu mai jos atunci nu vom avea atatea amenzi. Simplu ca buna ziua.
Problema e ca trebuia sa gandeasca putin si umanitar onor conducatorii nostrii. Problema nu e cu cuantumul maxim al amenzilor ci cu cel minim, ala trebuia adaptat la realitatile romanesti. Au pus din pix fara nici un fel de discernamant amenzi minime care depasesc venitul minim din Romania. La componenta psiho-sociala nu s-a gandit nimeni, pe de o parte au luat amenzi gigant oameni cinstiti sau pensionari amarati care pur si simplu au gresit sau omis ceva si pe astia ii pot nenoroci pe viata iar pe de alta parte pe sceleratii care au infractiunea in sange nu i-a civilizat deloc cu amenzile mari ci i-au impulsionat sa fure sau sa dea in cap la altii cinstiti sa faca bani de amenzi. Parca au o ura endemica fata de propriul popor
-
cine sa se gandeasca? Aia cu pensii speciale? bugetarii cu salarii babane?
militia are o lista lunga de sanctiuni pe care este liber sa le aplice doar ca militia nu citeste legile si ridica din umeri de frica in fata smecherilor si ii sanctioneaza pe pensionari si alte categorii slabe, apoi statul nu sa pregatit din timp cu cele necesare(masti, dezinfectanti,etc), iar ordinarii care au vomitat repede niste masuri nu au luat in considerare realitatile din romania(salar,oameni,sanatate,etc) si mai grav in aceste vremuri se profita si se face bani prin tot felul de achizitii facute de politicieni prin intermediari
Popandailor care vb ca dobitocii…de ce sa plateasca nea gheorghe 15.000 de lei ca e in cimp cu oile??? Si capsunarii si cei cu sparanghelu se intilnesc 2000 in aeroport!.. la cine transmite nea gheorghe virusu? La padure? Eu le as spune celor cu amenzi sa mearga la cedo sa dea statu in judecata..amenda comparativ cu salariu de mizerie ce il primim e bomba atomica…
No las ca le-a dat mult hulitul CCR ca fiind neconstitutionale. Asta o sustineau de la inceput unii juristi de marca dar cum deschideau gura cum erau facuti comunisti, corupti sau prosti de catre adulatorii dictatorului.
-
In cazul asta unii trebuie sa raspunda penal si material! De urgenta,indiferent ca e presedinte sau ministru!
-
Binenteles… nasolia e ca daca cel care le-a instituit ar fi condamnat l-ar salva cei de la CEDO cu maxima celeritate. Problema de baza e ca atat lega nationala cat si internationala prevede ca nici o decizie nu actioneaza retroactiv deci cei care au fost amendati si nu au contestat in termen legal sunt buni de plata si majoritatea celor care nu au contestat sunt chiar amaratii saraci ca nu aveau bani si de avocat. Cei care au contestat vor castiga mult mai usor acum. Asta e.
-
De unde dracu ai scos cifrele astea, 490 euro ajutor de somaj, 702 euro salariul mediu ?
490 x 4.84 lei – cursul de azi – 2371 lei ar vrea foarte multi oameni sa primeasca..
Cei care lucreaza pe minimul pe economie primesc 1370 lei, cind muncesc. De unde naiba sa primeasca ajutor 490 euro ?
Atunci mai bine stau in SOMAJ TEHNIC !
CIFRE, CIFRE, CIFRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Documenteaza-te inainte de a face afirmatii gratuite ! Sau ne dai tu diferenta intre ce e real si ce afirmi ?Eu primesc !
Avem cele mai mari amenzi și cel mai prost popor din Europa
Degeaba sunt mari amenzile mai Daniel Scridon, caci cei care sunt mereu amendati, cersetorii, vagabonzii , tiganii traficanti, cocalarii si ăia cu pile la ,,functii,, nu le platesc . Si atunci ce tot scrii aberatii ? Nu ai ce scrie ? Ai avea daca ai iesi pe teren sa vezi ca in Vlaicu nu e un parc pt recreere, ca desi e inchis, in strandul BIDI nu se face nimic bun, ci ramane la fel de jegos, paraginit , prea mic pentru populatia din Vlaicu si Gai. Ai vedea cum obstructioneaza terasele alea urate si labartate privelistea pe Bulevard, ai vedea ca orasul e brazdat de vagabonzi si cersetori si ca e peste poate de murdar. Ai vedea ca nici acum nu s-a facut un parc pentyru cei cu cateii care si acum sunt dusi sa faca caca in parcurile destinate copiilor si celor ce vor sa stea in zona verde curata si ingrijita . Ai vedea ca de te loveste setea sau alta nevoie stringenta in oras, artezienele au fost desfiintate cu exceptia celei din Piata A Iancu , sa poata lua apa tiganii ce ocupa abuziv spatii in cladirile din zona,. Ai vedea ca au fost incuiate -vorba vine- cele trei WC publice subterane ce erau in zona centrala, de bine de rau mai ingrijite de niste angajati si avand apa curenta si ce mai trebuie . dar pe tine Daniel Scridon te doare de marimea amenzilor aplicate celor ce nu respecta nimic in tara asta !
Maretul nostru Prezident a fost reales cu 66%. Restul de 34% care nu l-au votat sunt categorisiti ”ciuma rosie” , comunisti, scursuri, tradatori…. samd in limita tuturor dejectiilor verbale ce le pot emite votantii lui. Ordonantele astea militare cu tot ce contin au fost rodul exlusiv al mintii prezidentului ca guvernul e format din niste plasmodii mimetice care transforma toate dorintele lui in realitate. Deci in logica mult iubitului conducator sa sufere si cei 66% “oameni de bine” din tara asta pentru “nimicnicia” celorlalti 34% ?. Sau s-o fi gandit prezidentul ca toti concetatenii lui sunt niste nemernici, inconstienti, cocalari si infractori chiar si cei care l-au votat de a fost atat de sever in ordonantele lui? Cat despre CCR ii informez pe omniscientii salvatori ai natiei antocomunisti cu reflexe legionare ca din 9 numai 3 sunt pesedisti, presedintele are 3 oameni de baza adulatori ai lui acolo deci astia se anuleaza intre ei si mai raman 3 care inclina balanta asa ca nu PSD controleaza decizii. Astia sunt de 6 luni la guvernare si tot cu ”greaua mostenire” o ard. Vai de ei si de cei care se mai lasa manipulati de ipocrizia lor.
Cum dracu se face că atunci când e vorba de amendat şi restrâns drepturi civile suntem cei mai tari dar când vine vorba de a construit un petec de autostradă de crescut o alocație sau de interzis tăierile ilegale de lemn, nu se poate face nimic!!!
cum au fost calculate??? in functie de salrul de parlamentar, ca altfel pareau maruntis pentru ei….
NU VREAU SA PAR SINCER, DAR NE MERITAM O BOMBA ATOMICA, ALTFEL NU STIU CUM SCAPAM DE ATATIA HOTI CU FUNCTII SI PLOZII LOR EDUCATI IN ACEASI MANIERA CARE LE VOR LUA LOCUL
SI CU PRETURILE ESTE LA FEL… DUPA UN AN IN STRAINATATE POT SPUNE SINCER CA MULTE SUNT MAI IEFTINE DECAT IN TARA DESI SALARIILE SUNT MAI MARI SI UNEORI CALITATEA PRODUSULUI MAI BUNA.
DE CE LA ALTII SE POATE SI LA NOI NU??? CE AU ROMANII MAI SPECIAL???
Aș fi interesat de o prezentare analitică a situației celor ce nu respectă legea, ca să nu mai existe loc de interpretări. Aveți libertatea de a alege criteriile.
Numai astfel ne putem da seama de necesitatea aplicării restricțiilor impuse prin legislație.
Fără suport faptic, practica ne poate contrazice referitor la necesitatea aplicării unor sancțiuni. Totul se plătește!