Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului, Renate Webber, arată că „Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”.
Mai mult, Avocatul Poporului arată că eliminarea burselor pentru liceenii din mediul rural contravine chiar proiectului „România Educată”, care prevede „reducerea decalajului dintre învățământul rural și cel urban. Sistemul este centrat pe cel care învață și se adaptează la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă potențialul maxim”. Or, eliminarea burselor sociale pentru liceenii care provin din mediul rural tocmai asta face – crește decalajul dintre învățământul rural și cel urban, prin înlăturarea sprijinului acordat liceenilor din mediul rural.
„Avocatul Poporului subliniază că, indiferent de locul în care s-au născut, de situația economică a familiei sau de etnie, toți copiii au dreptul la educație de calitate, iar acestora trebuie să le fie asigurate șanse egale la educație și ulterior la acces pe piața muncii”, notează Avocatul Poporului în încheierea comunicatului. Rămâne de văzut dacă ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, va ține cont de poziția Avocatului Poporului și va reveni asupra ordinului prin care a eliminat bursele respective.
Trimite articolul
XNu stiati? Eu am aflat de mult de pe telegram. Numai primesc banielevii de la sate. Ghiniooonnn!
Pentru ca o Romanie educataaaa!
-
Noi am aflat inaintea ta de la Mama Omida. Haraso?
Dar tot milka asta e avocata poporului?