Baconschi a participat, joi seară, alături de profesorul Adrian Papahagi, la dezbaterea “Derive ideologice ale prezentului: Naţionalism vs Patriotism – Suveranitate vs Suveranism/ Ortodoxie vs Ortodoxism – Universalism creştin vs Globalism”, eveniment din seria dezbaterilor RES PUBLICA, organizate de Fundaţiile Academia Civică şi Spandugino. Gazda evenimentului, găzduit de Reprezentanţa la Bucureşti a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, a fost scriitoarea şi activista civică Ana Blandiana.
“Toţi aceşti nostalgici, profesionişti ai întoarcerii magice în presupuse ‘epoci de aur’ sunt nişte escroci, nişte impostori, nişte oameni care n-au învăţat nimic din lecţia trecutului recent, nu mai spun din marile lecţii în care mari naţiuni civilizate s-au afundat şi şi-au dat foc, practicând exacerbarea naţionalismului. Şi aceşti oameni sunt, pur şi simplu, inamici publici. Deci, eu îi ascult cu plăcere pe cei care ne spun că trebuie să ne transpunem… Da, pot să mă transpun în psihologia şi în tabelul de motivaţie al victimelor acestor escroci, dar nu pot să-i privesc pe ei ca pe nişte prezenţe legitime într-o conversaţie democratică. Victimele acestor oameni trebuie să fie dumirite, lămurite, apropiate, trebuie să fim în dialog unii cu alţii, să nu lăsăm această falangă de impostori agresivi să ne despartă de propriul popor şi să ne dividă”, a accentuat antropologul.
În opinia sa, astfel de “escroci antreprenori politici” nu pot face parte dintr-un “peisaj democratic normal”.
“Deci, asta este o distincţie pe care o fac între escrocul antreprenor politic, demagogic, populist, care vinde astfel de fantasme ultra periculoase, şi victimele sale, mai mult sau mai puţin naive, chiar dacă în naivitatea asta intră şi o doză de pescuit în ape tulburi, deci de intuiţie obscură conform căreia ar putea să obţină mai mult dintr-un fel de răsturnare generală a ordinii pe care am reuşit s-o construim în această societate, dar nu sunt pentru ideea că ei fac parte dintr-un peisaj democratic normal. Nu. Sunt duşmanii societăţii deschise şi cred că există o obligaţie civică de a rezista, mai ales că acum, în cazul unui restauraţii de tip naţional-comunist, pro-putinist, antioccidental, radical eurosceptic, avem, după 35 de ani, cu totul altceva de apărat şi anume propriul nostru parcurs ca înscriere personală şi comunitară în istorie, tot ce am dobândit, tot ce am acumulat, tot ce am construit, tot ce posedăm”, a subliniat Teodor Baconschi.
Potrivit acestuia, România nu mai este în situaţia ca, dacă un guvern care practică violenţa extra-legală mai cheamă o dată trupe paramilitare, să nu avem ce apăra.
“Cei care au plecat din România în valul primelor mineriade şi-au luat o valiză şi au plecat unde au văzut cu ochii. Nu aveau nimic de apărat. Noi suntem într-un ciclu istoric complet diferit şi am ruina absolut tot ce s-a întâmplat social, politic, economic, intelectual, academic în această ţară, dacă am considera că e pur şi simplu un val care creşte din nou, ne va înghiţi şi cam asta e. Ne-am visat o libertate durabilă degeaba”, a încheiat fostul şef al diplomaţiei române.
***
Teodor Baconschi este diplomat şi scriitor. După susţinerea tezei de doctorat la Universite Paris-Sorbonne (magna cum laude, 1994), urmează studii postdoctorale la New Europe College, din Bucureşti (1996).
A fost, succesiv, reprezentantul României la Sfântul Scaun, în Portugalia şi Franţa. Din 2006 deţine gradul diplomatic de ambasador. Între decembrie 2010 şi ianuarie 2012 a exercitat mandatul de ministru de Externe al României.
Este specialist în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor, dar scrierile sale explorează o varietate de domenii şi problematici: teologie, istoria ideilor, hermeneutică religioasă, mitologie, filosofia culturii, evoluţia marilor curente de gândire.
A publicat peste 20 de volume de reflecţie creştină şi eseistică de largă respiraţie culturală.
***
Suita de dezbateri şi simpozioane “RES PUBLICA” – organizate de Fundaţia Academia Civică & Fundaţia Spandugino şi coordonate de Cristian Pătrăşconiu – intenţionează să constituie o contribuţie semnificativă la articularea critică a agendei publice, abordând teme de interes major pentru societatea românească de astăzi. Reunind invitaţi de prestigiu, aceste dezbateri încurajează expunerea unui corpus de idei care modelează şi întreţin patrimoniul valorilor democratice şi europene.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!