E nebunie la Cluj, zilele acestea. Este în plină desfăşurare Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia cu numărul 17 (TIFF.17), aşa că oraşul freamătă de cultură şi e plin ochi de tineri – şi nu numai. De cinci zile, TIFF face ravagii printre cinefili. Străzile sunt pline de iubitorii filmului, cafenelele aşișderea, un bilet la film trebuie achiziţionat cam cu o zi înainte, ca să fii sigur că ai loc în sală, cine-concertele şi concertele se ţin cu săli pline etc. Cam aşa se întâmplă zilele astea la TIFF, festival ajuns acum la jumătatea celor 10 zile dedicate lui, cu zeci de evenimente și proiecții deja derulate cu casa închisă și cu un ritm din ce în ce mai alert în programul său. Ca atare, TIFF.17 a decis să facă un bilanţ la jumătate de eveniment. „Numărul invitaților crește, primele premii ale acestei ediții fiind deja acordate în câteva ceremonii speciale. Marii câștigători vor fi anunțați sâmbătă seară, la Gala de închidere pentru care, începând de azi, pot fi achiziționate bilete de aici: bit.ly/2Jb2hah”, este informaţia furnizată, din start, de organizatori.
Foto: Nicu Cherciu
Ce s-a întâmplat în ultimele zile la TIFF? De pildă, „luni seară, publicul a avut onoarea să o întâlnească pe Márta Mészáros, regizoarea care a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică maghiară. Invitată la cea de-a 17-a ediție a festivalului și celebrată în secțiunea 3×3, cineasta a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră și le-a povestit admiratorilor prezenți la ceremonie despre legătura ei specială cu România. Márta Mészáros s-a declarat fermecată de Cluj-Napoca, oraș de care se îndrăgostise de multă vreme din poveștile regretatului regizor Jancsó Miklós, alături de care și-ar fi dorit să se afle la TIFF. Aurora Boreală/ Aurora Borealis (2017), cel mai recent film pe care aceasta îl semnează, Adopțiune (1975), premiat cu Ursul de Aur la Berlin și Jurnal pentru copiii mei (1984), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes se numără printre titlurile celebre din filmografia sa și vor fi prezentate publicului la această ediție”, se arată în comunicatul organizatorilor TIFF.
Marta Mészáros este doar unul dintre invitații sosiți din Ungaria, festivalul „pregătindu-se de una dintre cele mai ample selecții din ultimii ani în tradiționala Ziua Maghiară, programată mâine, pe 30 mai. Producții semnate de János Szász, regizorul premiat în 2013 la Karlovy Vary și distins cu peste 20 de premii în festivaluri internaționale, de cineastul Bálint Révész și Árpád Bogdán, regizorul filmului Genesis, recent lansat la Berlin, sunt doar câteva dintre filmele din program. Cei din urmă se vor afla la Cluj pentru a discuta la finalul filmelor cu publicul din Cluj”.
Mergeţi la Cluj!
Dacă sunteți din Arad şi nu aţi ajuns încă la Cluj, la vreun TIFF, vă sfătuim să o faceţi. Merită toţi banii. Filme provocatoare, concerte şi cine-concerte, proiecţii speciale şi o atmosferă de festival din occident sunt doar câteva din ofertele acestor zile la Cluj, la TIFF. Mai sunt câteva zile de evenimente maraton, festivalul încheindu-se duminică noaptea, în Piaţa Unirii, cu o proiecţie aparte: celebrul film „Marele Albastru”.
Foto: Nicu Cherciu
Detalii despre ce se întâmlă la TIFF primiţi cu sutele dacă intraţi pe pagina oficială a festivalului (www.tiff.ro), iar dacă aţi ajuns la Cluj nu aveţi cum să rataţi tipăriturile dedicate evenimentului: broşura AperiTIFF şi cotidianul AperiTIFF, pline ochi de informaţii speciale pentru cinefili.
Câteva gale
Ce ar mai fi de zis la jumătatea festivalului? Că astăzi, de pildă, de la ora 18:30, are loc o nouă gală de premiere pentru finaliștii Competiției locale. Publicul poate evalua singur potențialul cineaștilor clujeni aflați la început de drum, participând la proiecția gratuită a filmelor găzduită de Urania Palace. Sau că tot astăzi are loc premiera mondială a documentarului „Dacii liberi” (regia Andrei Gorgan, Monica Lăzurean Gorgan), eveniment găzduit în decorul fabulos de la Arkhai Sculpture Park (Vlaha). Evenimentul va începe cu un concert-eveniment susținut de URMA, formația de rock alternativ originară din Cluj-Napoca. Sau că „filmele din Competiția Oficială, producțiile controversate din secțiunea tematică, documentarele noi, producțiile revoluționare din secțiunea infiniTIFF și titlurile incluse în secțiunile tradiționale ale festivalului” nu au cum să nu facă deliciul iubitorilor de cinema și în următoarele zile.
Mai mult, TIFF.17 se pregătește de joi de „Zilele Filmului Românesc”, adică de 13 lungmetraje și 22 de scurtmetraje, unele în premieră mondială, altele distinse cu premii importante în marile festivaluri. 30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secțiunii.
Iar acestea sunt doar o mică parte din prea bogata ofertă TIFF.17.
20 de evenimente sold out
În primele patru zile de festival, TIFF a bifat peste 20 de evenimente sold out, aşa că organizatorii au decis să-i catalogheze pe cei prezenţi la festival drept „cel mai frumos public de film din țară”.
Foto: Marius Maris
Citiți principiile noastre de moderare aici!