În întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susținător al lui Trump care a denunțat NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile și care au dorit să-și păstreze anonimatul, precizează Blomberg.
Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost scoasă la iveală de vicepreședintele american JD Vance, care s-a folosit de un discurs important susținut săptămâna trecută la Munchen pentru a contesta decizia României din decembrie de a anula scrutinul prezidențial, după ce oficiali din domeniul securității au stabilit că intervenția Rusiei a contribuit la propulsarea lui Georgescu spre o victorie uimitoare în primul tur, pe 24 noiembrie, adaugă publicația.
Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de tirada de vineri a lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, în care acesta i-a condamnat pe liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost derutați de insistențele SUA cu privire la Georgescu, a spus unul dintre oficiali.
Efectele victoriei neașteptate a lui Georgescu și decizia instanței de a anula alegerile au devenit un prilej de unire pentru extrema dreaptă din Europa, notează publicația. În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru repetarea alegerilor în mai, vicepreședintele american a invocat această decizie ca un exemplu în care puterea mainstream suprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.
Bloomberg mai scrie că au avut loc schimburi între ministrul de externe român Emil Hurezeanu și Keith Kellogg și Richard Grenell, trimișii lui Trump la conferința de la Munchen. Ministrul economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris, la începutul acestei luni.
Dincolo de aceste întâlniri și alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, prin care ar putea atenua îngrijorările cu privire la vot, a spus persoana citată. Casa Albă a trimis solicitarea Bloomberg de a face comentarii către Departamentul de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze oficial.
Georgescu, un fost inginer agricol în vârstă de 62 de ani, era cotat sub 10% în sondaje când o campanie pe rețelele de socializare care a prezentat videouri pe TikTok de înaltă calitate l-a ajutat să obțină o victorie șocantă în primul tur de scrutin în noiembrie, reamintește Bloomberg. Dar rezultatul a fost anulat printr-o decizie a instanței, care a invocat constatări că respectiva campanie digitală a beneficiat de sprijin extern.
Georgescu rămâne favorit și înaintea scrutinului reluat din mai – și a fost impulsionat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o ‘lovitură de stat’ susținută de Bruxelles. Pe măsură ce se amplifică speculațiile cu privire la posibilitatea ca lui Georgescu să i se interzică să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români privesc într-un mod negativ decizia instanței, mai scrie Bloomberg.
Vance, al cărui discurs de la Munchen abia dacă a menționat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a spus că decizia instanței s-a bazat pe informații ‘subțiri’ – și a atacat stabilitatea instituțiilor democratice din România.
‘Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari sub formă de reclame dintr-o țară străină, atunci din start nu era foarte puternică’, a spus vicepreședintele SUA vineri.
Premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că România s-a angajat să organizeze ‘alegeri libere și corecte’, a cerut președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, să convoace o reuniune a celui mai înalt organism de securitate al țării pentru a discuta despre discurs și despre alegeri.
România, țară la Marea Neagră care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina dintre toate statele membre ale Uniunii Europene și a fost un susținător ferm al eforturilor occidentale de a sprijini Kievul, se luptă să se adapteze la turnura adusă de Trump, adaugă publicația citată.
Ca și în cazul colegilor din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive de la Washington și amestecul direct în procesul electoral ar putea duce la ruperea relațiilor cu un aliat crucial, a spus unul dintre oficiali. România găzduiește mii de militari la o bază NATO poziționată pentru a proteja flancul estic al Europei.
La o zi după discursul lui Vance, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat deschiderea vicepreședintelui SUA către extrema dreaptă din Germania ca o intervenție directă, înaintea alegerilor germane de la 23 februarie. După discursul său de la Munchen, vicepreședintele american s-a întâlnit cu co-lidera partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, în capitala bavareză.
‘Nu vom accepta străini care intervin în democrația noastră, în alegerile noastre, în formarea democratică a opiniilor în favoarea acestui partid’, a spus Scholz la aceeași conferință. ‘Asta nu se face – cu siguranță nu între prieteni și aliați’, a adăugat el.
Elon Musk, aliatul miliardar al lui Trump, l-a susținut și el pe candidatul Călin Georgescu, reamintește Bloomberg. El a publicat marți o postare pe platforma sa X în care citează o promisiune a lui Georgescu conform căreia va interzice organizațiile legate de filantropul George Soros dacă va deveni președinte.
‘România merită să fie suverană’, a scris Musk, care a stârnit indignare pentru sprijinul deschis pentru diverse grupuri, inclusiv AfD din Germania.
Campania lui Georgescu și reprezentanții săi fac obiectul unei serii de investigații, după ce candidatul a spus că nu a primit finanțare pentru campania sa prezidențială. Orice decizie privind valabilitatea candidaturii sale ar urma să fie luată de biroul electoral și de o instanță care să evalueze dacă îndeplinește criteriile pentru a candida.
Dar sistemul judiciar, care este înțesat de numiți din partidele politice consacrate, este privit de mulți români ca fiind politizat și corupt, notează Bloomberg.
Georgescu a valorificat frustrarea alegătorilor față de corupție și sărăcie și a împărtășit multe dintre teoriile conspirației adoptate de extrema dreaptă. Într-un interviu la un podcast cu provocatorul american de dreapta Alex Jones luna trecută, candidatul a spus că anularea alegerilor a fost ‘ordonată din străinătate și implementată de sistemul globalist’, încheie publicația.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XPai e clar. Trump si Putin sunt pe o mana. Chestiunea cu CG face parte din planul de asa zisa negociere de pace ruso-americana. Amandoi fac pe Europa cu bolta. Si noi stam cu gurile cascate pentru ca nu cumva sa scapam vreun strop. Pacat ca justitia se misca incet, chiar foarte incet!
-
Probabil că asta e ideea pe care propaganda rusă vrea să o inducă publicului. Preia niște poziții din jurul administrației Trump, care convin intereselor ruse, pe care apoi le amplifică inducând ideea că sunt poziții oficiale ale administrației, profitând și de mesajele confuze ale administrației americane, dar și de faptul că publicul lor țintă nu prea verifică informațiile. Evident că profită și de naivitatea politico-diplomatică a lui Trump, că de asta l-au “susținut” în 2016, probabil și în 2020.
Cât timp vor avea loc negocierile de pace vom asista la o imensă intoxicare mediatică din partea Rusiei pe două mari fronturi: inducerea ideii că SUA a trădat/abandonat Ucraina și că SUA se implică în procesul electoral al statelor europene, culmea: exact pentru candidații favorabili Rusiei.
Bine ai venit în “realitatea” propagandei ruse. Ce e drept, e că băieții ăștia de la Moscova se știu la propagandă și dezinformare…
Pare mai degrabă o intoxicație media specifică mașinăriei de propagandă kremliniste, prin amplificarea intenționată a unor poziții reale, dar marginale în administrația Trump. Strategia asta e veche la vecinii neosovietici…
-
Iar trompetele bolsevice exacerbeaza orice detaliu le-ar fi de ajutor pentru scopurile lor distructive, oricat de insignifiant ar fi acesta.
-
Din pacate, nu prea cred. Mai degraba incepe Trumpilica sa isi dea arama pe fata. Ori il are rusul cu ceva la mana, ori chiar e dus cu pluta
-
Mesajele acestea nu vin de la Trump, ci de la oameni din anturajul său politic, ceea ce nu neapărat reflectă poziția lui Trump, și cu atât mai puțin, poziția oficială a administrației.
Să nu uităm că în prezent, în SUA se duce o luptă politică între republicani și democrați și astfel de mesaje pot fi amplificate și de media democraților pentru a ataca guvernul Trump. Evident că Rusia va prelua mesajul dacă servește intereselor sale.
-
-
Era să te înneci frate, înțeleg, nu ne-au băgat banii nici la ora 16 în 19 februarie 2025.
-
By by finanțarea ONG-urilor prin USAID mai rămâne de supt de la Partid.Știți voi care.Toată lumea știe, vorba lui Moș Enache :). Asta doare tare de acea comentează cu atâta supărare și venin.
-
Pînă ieri nici nu știai că există USAID, acum ești toată ziua în gură cu USAID-ul, de parcă ar fi organul prietenului tău Putin
-
Individul e votantul tipic CG: prinde o știre falsă și o freacă până face bătături…😁
-
-
Și scarabeul rostogolea voios prânzul…😂
-
-
La cât de agramat pari, nu e de mirare că trăiești cu asumpția că toți așteaptă 100 de ruble și dețul de vodka, precum matale.
PS. Corect în limba română e îneci, nu înneci, tovarășe zevzec.-
Ce sa zici si tu acuma… Cantecul lebadei🤣🤣🤣Bine, tu esti un gascan mai ragusit decat lebada.
-
Pare că încă nu ai reluat tratamentul… măcar te lasă cei de la sanatoriu să te joci cu telefonul să nu faci crize 😁
-
-
-