Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la postul public de radio, că această situaţie salarială rezultă din analizele Ministerului Finanţelor.
“În 2011, salariile bugetarilor vor creşte în raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum, de 25%. Dacă nu se acordă al 13-lea salariu, aşa cum există prevăzut, putem avea din start pentru 2011 o creştere a salariilor, în raport cu cele diminuate, cu 10%. În funcţie de succesul procesului de restructurare, vom putea să avem o creştere a salariilor în medie şi cu mai mult de 10%, şi vom vedea asta la sfârşitul procesului de restructurare”, a spus Boc.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, luni, că fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă de stabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar.
Marţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că salariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.
Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizând asftel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu FMI.
Memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, prezentat în luna mai, prevede că Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajaţii din sectorul public, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pentru 2011.
Ulterior, ministrul Finanţelor a declarat că salariile bugetarilor ar putea creşte anul viitor cu 7% în medie pe tot sectorul public, în condiţiile în care vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi şi nu se va renunţa la al 13-lea salariu.
MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!