Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea marţi, consultări politice cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, cu prilejul vizitei pe care înaltul oficial american o efectuează în România. Blinken va sosi la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai statelor membre NATO şi pentru a marca împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA.
În timpul discuţiilor, ministrul român va aborda teme legate de prezenţa militară americană în România, de proiectele din domeniul nuclear civil şi de vize.
„Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic. Astfel, în cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu şi secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creşterea prezenţei militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE şi avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce priveşte accederea ţării noastre în programul Visa Waiver”, a anunţat MAE.
Demnitarii vor vorbi şi despre războiul din Ucraina.
„De asemenea, vor fi abordate evoluţiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, şi eforturile comunităţii transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securităţii regionale şi a stabilităţii globale. Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, şi pe coordonarea bilaterală în vederea asistenţei acordate Ucrainei şi a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid. Discuţiile vor viza, de asemenea, evoluţia situaţiei regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluţii şi consecinţele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei şi la nivel global”, a adăugat MAE.
În timpul întâlnirii se va mai discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina, despre asistenţa umanitară acordată ucrainenilor şi despre criza din Republica Moldova.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!