Elevii din toate ciclurile de învățământ din România au posibilitatea de a participa la un program care le permite să parcurgă doi ani de studii într-un singur an școlar. Față de metodologia aprobată în 2011, cea din acest an conține o serie de cerințe în plus pe care elevii trebuie să le îndeplinească pentru a participa la program.
Pentru a promova două clase într-un singur an școlar, elevii trebuie să aibă următoarele rezultate:
- învățământ primar (clasele III-IV): calificativul „Foarte bine” la toate disciplinele și la purtare în anul anterior
- învățământ gimnazial și liceal: media 10 la toate disciplinele și la purtare
- promoveze un test interdisciplinar cu un punctaj de minimum 80%
În vechea metodologie, media minimă era 9 și cea la purtare era 9,50.
O altă noutate este că dacă elevii obțin calificatul „Bine” (clase primare) sau media sub 9 (gimnaziu și liceu) la evaluările sumative de la finalul celui de-al doilea modul al anului școlar, programul va fi întrerupt. O altă cerință este că pentru a finaliza programul, adică pentru a absolvi cele două clase, elevii trebuie să parcurgă cel puțin 50% din cursurile pentru anul curent și 40% din cele pentru anul suplimentar.
Conform noii metodologii, de acum înainte consilierul școlar va monitoriza evoluția elevilor pe tot parcursul programului, înainte acesta fiind implicat doar la evaluarea inițială.
Pentru a se înscrie la program elevii trebuie să depună mai multe documente, cum ar fi cererea părintelui sau a tutorelui legal, dosarul personal, rezultatul la testul interdisciplinar, dar și mai multe avize de la consilierul școlar, de la medicul școlar/de familie și de la consiliul profesoral al școlii la care sunt înscriși.
Conform documentului metodologiei, pe parcursul programului va exista și o comisie de monitorizare alcătuită din:
- directorul/directorul adjunct al unităţii de învăţământ – preşedinte;
- pentru învăţământul primar: 2 profesori pentru învăţământul primar, dintre care unul al clasei din care face parte elevul în momentul depunerii cererii;
- pentru învăţământul gimnazial şi liceal: 2 – 3 profesori de specialitate de la disciplinele din trunchiul comun şi dirigintele clasei din care face parte elevul în momentul depunerii cererii;
- consilierul şcolar.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!