“Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.
În comunicat se mai precizează că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.
***
SNSPA a solicitat CCR invalidarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, având în vedere încălcarea prevederilor art. 81 din Constituţie de către Călin Georgescu, candidatul care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur.
În cererea trimisă la CCR, SNSPA explică faptul că art. 81 alin.1 din Constituţie prevede că preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
“În contextul campaniei desfăşurate de Călin Georgescu, există dovezi că votul alegătorilor nu a fost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace şi subversive, care contravin standardelor democratice. Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de ‘zero lei’, ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanţare şi eventualelor influenţe externe. Din informaţiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din 28 noiembrie, reiese că o parte semnificativă a populaţiei a fost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepţia asupra procesului electoral şi să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voinţa reală a alegătorilor”, susţine SNSPA.
De asemenea, SNSPA spune că dovezile care indică implicarea unor interese străine, mai exact a Federaţiei Ruse, în orchestrarea şi susţinerea campaniei lui Călin Georgescu “reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei româneşti”, iar astfel de acţiuni subminează votul liber exprimat şi încalcă principiile fundamentale consacrate de Constituţie.
În plus, prin utilizarea unor metode netransparente şi a unei campanii bazate pe resurse neclare, Călin Georgescu a creat un avantaj incorect faţă de ceilalţi candidaţi, acest lucru afectând egalitatea de şanse în competiţia electorală.
***
Publicaţia Calea Europeană a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu “ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT” în desfăşurarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale şi solicită reluarea scrutinului.
“Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, printr-o serie de ilegalităţi identificate şi comunicate public de către CSAT şi având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcţionării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene şi al NATO, vă solicităm să vă exercitaţi prerogativele legale şi constituţionale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiţii de legalitate deplină, cu respect faţă de cetăţenii acestei ţări şi faţă de valorile lumii democratice şi ale statului de drept”, spune Calea Europeană, într-un comunicat de presă.
CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDaca se anuleaza turul 1 de alegeri prezidentiale si se reia alegerile , foarte posibil sa nu mai apara Lasconi in turul 2.
-
Câtă vreme Georgescu, dovedit om al rușilor, dispare și este acuzat de trădare, e ok. Și să nu iasă alți extremiști, că nu vrem Europa anilor 30
Nenorocitilor le-a intrat frica in oase si nu mai stiu cum sa-si bata joc de voturile noastre !