Proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică este contestat atât de opoziție cât și de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI). Aceștia au avertizat că ar transforma furnizorii de servicii de securitate cibernetică în „delatori profesioniști” și ar permite accesul către SRI ori MApN la problemele de securitate și la datele persoanelor private.
Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) atenționa că s-a lărgit și mai tare sfera celor care trebuie să se supună obligațiilor de securitate.
„Atribuțiile SRI au fost extinse și la campaniile de propagandă sau dezinformare inclusiv derulate de o entitate non-statala. Deci acum chiar are un motiv să ne urmărească pe toți”, semnala Bogdan Manolea, președintele APTI.
Art. 50 din proiectul de lege completează Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României cu trei noi situații care constituie amenințări la adresa securităţii naţionale a României:
- amenințări cibernetice sau atacuri cibernetice asupra infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național;
- acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;
- acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională.
„Ne îngrijorează formularea vagă a acestor cazuri. Care sunt infrastructurile informatice și de comunicații de interes național? Care e diferența între postări false care circulă pe Facebook și o campanie de dezinformare?”, mai atrăgea atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Proiectul de lege a fost adoptat pe 21 decembrie 2022 de către Senat, în calitate de for decizional, cu niște amendamente care reduceau semnificativ atât sfera de aplicare cât și amenzile mari pe care le puteau încasa cei care nu vor raporta incidentele de securitate cibernetică maxim 48 de ore.
USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea securităţii cibernetice, acuzând că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără a fi dezbătută în societatea civilă şi în Parlament, și care ar încălca grav dreptul la viaţa privată al românilor.
„USR nu poate accepta ca România să fie transformată de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă într-o republică a securiştilor, precizează formaţiunea”, susținea USR într-un comunicat de presă.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XControl total se vrea de se stiu ei cine- ue+ acoliții. Iesire din eu si fiecare cu aia a măsii.
-
Ce vezi tu mai sus este SRI-ul nostru cu acolitii sai si politicienii de rahat. Io cred ca daca mergi insa in Rusia nu ai parte de control de nici un fel, acolo e democratie si libertate deplina. La fel in Belarus, Iran, China, Coreea de Nord. Aceste tari minunate te asteapta.
KGB reloaded.
Aceasta nu mai e democratie! Cu aceasta coalitie toxica pentru Ro, constat ca democratia a incetat! Doamne adu alegerile cat mai degraba, vrem ALTCEVA!