Candidatul independent Călin Georgescu s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un proces în care a contestat decizia Biroului Electoral Central (BEC) de reluare a alegerilor prezidenţiale, după anularea de către Curtea Constituţională a rezultatelor din primul tur.
ÎCCJ a hotărât că nu are competenţa să judece o asemenea cerere şi a trimis speţa la Curtea de Apel Bucureşti.
“Respinge excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi intimaţii Serviciul Român de Informaţii şi Statul Major al Apărării prin şeful Statului Major al Apărării, ca nefondată. Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, precizată, completată şi formulată de reclamanţii Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Georgescu Călin, în contradictoriu cu intimaţii Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi şeful Statului Major al Apărării, Guvernul României prin Prim-Ministru, reprezentat de Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a României, Serviciul Român de Informaţii, Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezentat de Administraţia Prezidenţială, şi Lasconi Elena – Valerica, privind anularea Deciziilor Biroului Electoral Central nr. 230D din 06.12.2024, nr. 231D din 07.12.2024 şi nr. 232D din 07.12.2024 şi obligarea Guvernului României la emiterea unei noi hotărâri de Guvern, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”, se arată în soluţia Înaltei Curţi.
Este vorba de un proces în care Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, SRI, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.
Obiectul principal al dosarului se referă la anularea hotărârii Biroului Electoral, respectiv a deciziilor BEC nr.230D/2024, nr.231D/2024 şi nr.232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
În documentele serviciilor secrete se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro.
De asemenea, în documentele desecretizate de CSAT se spune că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România “a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin “implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/stopeze sprijinul pentru Ucraina.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Călin Georgescu contestă în instanţă reluarea alegerilor prezidenţiale
Trimite articolul
XMiroase a penali la guvernare cu 2 responsabili: Johannis si Ciolacu.
Dupa data de 21 tot ce vor legifera dansii va fi nul absolut si ilegal.
-
Guvernul și președintele nu legiferează nimic, acela e rolul Parlamentului. Dar nah, cu așa goluri la educația politică, ești potrivit pentru a-l vota pe CG.
-
Serios , de 30 de ani , Romania este condusa prin HOTARIRE DE GUVERN , si tu crezi ca mai respecta cineva legile ??
-
Confunzi actul guvernării cu procesul legislativ. Cât despre generalizările excesive…ele sunt proprii minților simpluțe 🤷🏻♂️
-
-
Da da, votul oamenilor a fost atacat de ruznaci,, ce de scuze de prost augur găsiți. O sa iasă la mima toate măgăriile voastre și atunci sa țineți drumul înspre pârnaie. Hai cu dreptatea și terminați prin a ne vinde cu totul la străini.
Vreau ca saxonul sa paraseasca postul cu celeritateeee!
Ghinioooon!
In locul lui VA VENI, desigur Georgescu pentru ca romanii au votat PACE, LIBERTATE si CREDINTA.
-
Asta cred că au votat cei care au pus ștampila pe CG… că au căzut în capcană…
-
Românii care au votat Georgescu au votat Rusia, război, sărăcie și frică.
-
Pentru cum te exprimi trebuie sa si scri motivatii!!!!!! Altfel nimeni nu intelege comentariul tau. (sa auzim daca esti responsabila de comentariu)
-
La cum “scri” ar trebui sa mergi la scoala, nu sa stai pe internet, postand tampenii
-
Tu ai un singur “i” pe tastatura de aceea nu “scri” cum trebuie
-
-
-
Romanii cu un nivel de analfabetism functional infiorator si cu frustrari adanci au votat un cretin care se crede Mesia si care predica despre cola cu cipuri si extraterestri, in timp ce vrea sa dea foc Romaniei cu un chibrit rusesc.
Mai bine cu domnul Johanis decit individul asta.