„Este nenatural să ai o împărțire pe semestre atâta vreme cât ai două vacanțe clar poziționate, dincolo de voința oricui, aceea a sărbătorilor de iarnă și aceea a sărbătorilor pascale”, a declarat ministrul Educației, miercuri seara, într-o intervenție telefonică la Aleph News, cu referire la o modificare a structurii anului școlar 2022-2023.
Pe baza declarațiilor ministrului, cei de la Edupedu.ro au întocmit un posibil calendar al anului școlar, pe structura nouă, propusă de Cîmpeanu. Astfel, anul ar urma să fie împărțit în trimestre: primul, cu o durată de 14 săptămâni, s-ar întinde între 5 septembrie și 21 decembrie, cel de-al doilea, cu o durată de 12 săptămâni, s-ar întinde între 9 ianuarie și 6 aprilie, iar al treilea, cu o durată de 8 săptămâni, s-ar întinde între 19 aprilie și 16 iunie. O altă noutate ar fi introducerea vacanței de toamnă pentru toți elevii, o vacanță de o săptămână de care în acest moment beneficiază doar elevii de ciclu primar și copiii de grădiniță.
Semestrele, din 1998
Actuala împărțire a anului școlar datează din 1998, când Ministerul Educației, condus atunci de Andrei Marga, a decis trecerea de la trimestre la semestre. „Eu, Ministerul Educației, nu am reușit să aflu de ce s-a renunțat la organizarea pe trimestre și s-a trecut la organizarea pe semestre, precum în mediul universitar, care are cu totul și cu totul alt specific. Nu am înțeles care sunt avantajele”, a spus Cîmpeanu.
Mai multe teze
Totuși, revenirea la trimestre ar însemna și trei rânduri de teze, în loc de două, pentru clasele de gimnaziu și liceu, încheierea mediilor de trei ori într-un an școlar, nu doar de două ori, dar și un număr mai mare de note pentru fiecare disciplină, față de varianta cu anul școlar împărțit în semestre.
Ce părere au elevii?
Consiliul Național al Elevilor, pe de altă parte, a transmis că este nemulțumit de faptul că până în acest moment nu a fost lansată oficial o propunere de structură pentru anul viitor școlar, propunere care să poată fi dezbătută. Organizația își reafirmă dorința ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie și să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie. Referitor la solicitarea făcută de Asociația Transportatorilor pe Cablu din România cu privire la introducerea unei vacanțe școlare în luna februarie, Consiliul Elevilor spune că vacanțele „nu trebuie să se muleze pe dorința operatorilor de turism, ci viceversa”. Cu toate acestea, ministrul educației a transmis că ar putea introduce această vacanță „pentru încurajarea sportului”.
Trimite articolul
XOrice neica nimeni ajunge ministru, face varza a la Cluj cu invatamantul. Fiecare vrea sa isi impuna propriile idei. Faceti anul scolar fara vacante, mai bagati 10-15 materii si asta e!
Deci tot sistemul de invatamant dinainte de 90 a fost mai bun !!