Cu sloganul electoral „Refacem România”, Călin Georgescu, fost membru AUR, reprezintă surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale. La fel ca partidul din care a făcut parte, ascensiunea sa i-a luat pe mulți prin surprindere.
În calitate de independent, Călin Georgescu s-a clasat pe locul 3, potrivit primelor rezultate exit-poll, la mică distanță de Elena Lasconi și în fața lui George Simion. Mai mult decât atât, până la ora 22:15 au fost numărate oficial aproape 30% dintre voturile românilor, iar Călin Georgescu se află pe locul doi, imediat după liderul PSD.
Campania lui Călin Geogescu s-a concentrat în mare parte pe TikTok, acolo unde multe din clipurile sale au devenit virale. În momentul de față, acesta are peste 200.000 de urmăritori și 3,2 milioane de like-uri.
Îl admiră pe Vladimir Putin?
Călin Georgescu a fost adesea asociat cu declarații ce susțin „înțelepciunea rusă,” conform propriilor afirmații. Într-o dezbatere electorală difuzată la Digi24, el a evitat să ofere un răspuns clar atunci când a fost întrebat direct dacă îl admiră pe Vladimir Putin. Deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, afirmativ sau negativ, Georgescu a devenit vizibil iritat de această întrebare, pe care a catalogat-o ca fiind frecvent adresată. Totuși, el nu a clarificat dacă are o atitudine pozitivă sau negativă față de liderul rus, inculpat internațional pentru crimele de război comise în Ucraina.
Conform Agerpres, Călin Georgescu este cadru didactic asociat la Universitatea din Piteşti, din septembrie 2021. S-a născut la 26 martie 1962, la București. A absolvit studii de masterat la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare şi Ingineria Mediului (1986) şi de doctorat în Pedologie (1999), în cadrul Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, urmând studii în securitate şi apărare naţională în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (2007).
În perioada 1986-1990 a fost inginer la IEELIF Făgăraş, apoi la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare până în 1991. A ocupat poziții cheie, inclusiv consilier al ministrului mediului (1992), secretar general în Ministerul Mediului (1997-1998), și director al Direcției de Organizații Economice Internaționale din MAE (2004-2005).
A fost raportor special al ONU pentru drepturile omului privind transportul de produse toxice (2011-2013) și consilier special al Directorului General ONU la Geneva (2015-2016).
De asemenea, a fost director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare, coordonând proiectul „Reprofesionalizarea României” (2006-2012), respectiv lider al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (2000-2011).
Din 2016, este consultant internaţional pe probleme de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!