București. „Am intrat într-un calendar de recuperare a cererilor de plată 2 şi 3. Despre ceea ce am votat astăzi, vreau să vă reamintesc: eu nu am pensie specială. În ultima zi de mandat, în cele două mandate pe care le-am avut mi-am dat demisia. Şi cred că, dacă ar fi făcut toţi parlamentarii acest lucru, în acest moment n-am mai fi ipocriţi, să încercăm să transferăm de la unul la altul victoriile, dar şi insuccesele. A existat o majoritate de dreapta în România, lucru pe care îl cunosc şi eu, îl cunoaşteţi şi dumneavoastră. Au avut timp să rezolve tot ceea ce au promis în această perioadă. Au existat trei guverne sau de patru ori, parcă, domnul Orban a fost votat de două ori, au fost patru prim-miniştri ai actualilor membri de coaliţie PNL, a fost suficient timp să rezolve aceste probleme”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, după adoptarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Ciolacu a spus că s-a început cu eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, având în vedere că nu se poate cere altor categorii să renunţe la pensiile speciale, în timp ce parlamentarii îşi menţin aceste privilegii.
„Astăzi am început cu pensiile parlamentarilor. E un lucru corect: nu poţi să ceri altor categorii dacă tu îţi menţii aceste privilegii. Există europarlamentarii care au acest privilegiu, o pensie suplimentară pentru că au fost europarlamentari. Aproape în toate parlamentele lumii există pentru parlamentari această pensie. Important este ca oamenii politici să se adapteze cerinţelor din propria ţară şi nevoilor din propria ţară. Am spus-o la învestire, acum 11 zile. Astăzi aţi văzut, cu o largă majoritate – 382 de voturi – am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilor. Urmează cumulul pensiilor cu salariul”, a adăugat Ciolacu.
Premierul a menţionat că vor exista excepţii pentru aleşii locali, pentru că există în Constituţie dreptul de a fi ales. „O să fie excepţii la actori, la Teatrul Evreiesc, la profesori universitari, medicii care sunt şi profesori”, a mai spus Ciolacu, referindu-se la cazurile de excepţii la eliminarea cumulului pensiei cu salariul.
„Mai mult, s-au convenit ultimele trei amendamente cu comisia şi închidem în această săptămână şi discuţia cu pensiile speciale şi acele eşalonări şi negocieri avute pentru până în anul 2035, de asemenea un lucru normal. Se termină şi cu angajaţii din Parlament. Trebuie să înţelegem că nevoile societăţii româneşti sunt cu totul altele decât nevoile noastre personale, nevoile generale sunt cu totul altele”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Potrivit premierului, există o foaie de parcurs, care va fi urmată în continuare de către Guvern.
Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, luni, în şedinţă comună, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. S-au înregistrat 382 voturi „pentru” şi 3 abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XLegile, iubitii mei, nu se aplica retroactiv asa ca de facto pensiile speciale se mentin. O fi un demers bun dar se aplica doar de acum inainte.
Cei ce si-au facut pensii nesimtite vor tine de ele pana isi vor da duhul.
Ca sa vezi, vor deveni si ei oameni normali ,asta pana alti ,,derbe.dei,, din plitica romaneasca vor ,,nascocii,, ei o noua lege !!
credeti ca va trece de CCR daca cienva va depune contestatie? Eu cred ca nu ! Asa ca………
De fapt populimea asta aștepta, ca politicienii să nu mai primească pensii speciale. Ura este pentru parlamentari si primari. Din câte stiu asta reprezintă 2-5% dintre pensiile speciale. Egal cu zero pentru buget și pentru traiul nostru. Magistratii, politistii, militarii etc, adică 90 % din pensionarii speciali, ăia care au iesit la 45 de ani la pensie cu pensii babane, vor rămâne cu ele. Caca maca, dar o să fim mult mai mulțumiți. Ne legăm oare și de salariile de peste 10 de euro din agențiile guvernamentale? Legiferăm vârsta de pensionare de 65 de ani pentru toți?