ARAD. Cititul nu mai este o îndeletnicire obișnuită în casele românilor. Datele statistice relevă că tot mai puțini români deschid o carte, cu atât mai puțin să o și cumpere. În urma unei cercetări realizate recent de Agenția de Dezvoltare Regională Vest, reiese lipsa de interes pentru citit. Doar 6% din respondenţii sondajului efectuat în regiunea de vest a ţării susţin că citesc cărţi foarte des.
„19% dintre persoanele intervievate declară că nu citesc cărți niciodată, acest răspuns fiind ales de persoanele din mediul rural în proporție semnificativ mai ridicată decât de cele din mediul urban (28% – rural şi 14% – urban). 24% dintre acestea citesc cărți foarte rar (situație în care persoanele din mediul rural se regăsesc în proporție ușor mai ridicată), în timp ce 24% citesc cărți destul de rar (26% în urban vs. 20% în rural), aceeași proporție destul de des (28% urban vs. 18% rural), iar 6% citesc cărți foarte des, proporții egale fiind înregistrate în ambele medii de rezidență”, se precizează în raportul care urmăreşte calitatea vieţii în judeţele din vestul ţării (Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara).
Lipsa de interes pentru citit reiese şi din alte răspunsuri date în cadrul sondajului.
Pentru că, de exemplu, la întrebarea „Consideraţi că în localitatea dvs. există suficiente biblioteci?” 31% din locuitorii oraşelor sub 10.000 locuitori au răspuns afirmativ, 29% din respondenţi din oraşe peste 10.000 de locuitori au spus „Da!”, iar din municipiul reşedinţă de judeţ – 59% se declară mulţumiţi. În ceea ce priveşte existenţa librăriilor, 33% din respondenţii din oraşele mici sunt mulţumiţi – deşi deseori librăriile lipsesc cu desăvârşire, 29% din respondenţii care locuiesc în oraşe mari se declară mulţumiţi, iar în municipiul Arad, se declară mulţumiţi 71%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!