CNA arată, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, că relatările lui Mircea Barbu, accesibile şi în mediul online, sunt realizate cu profesionalism şi nu pot fi confundate cu acte ostile de propagandă.
“Forţele militare angajate în luptă nu trebuie să considere că jurnaliştii care relatează din zone de conflict sunt inamici. Ei trebuie să fie protejaţi pentru a le permite să transmită publicului informaţii cât mai apropiate de realitatea din teren. Hărţuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare şi la liberul acces la informaţii de un excepţional interes public”, precizează reprezentanţii Consiliului.
În acest context, CNA informează Ministerul Afacerilor Interne cu privire la situaţia jurnalistului Mircea Barbu şi solicită “analizarea urgentă a asigurării protecţiei acestuia”, dat fiind anunţul Federaţiei Ruse, dar şi mesajele de mobilizare în reţeaua de comunicaţii Telegram prin care se propune chiar suprimarea vieţii jurnaliştilor care au intrat în Ucraina.
De asemenea, CNA a decis să informeze comisiile pentru cultură şi media din Senat şi Camera Deputaţilor cu privire la jurnalistul român, “în sensul solicitării acestora de a reacţiona public, în virtutea atribuţiilor parlamentare existente”.
Potrivit comunicatului citat, Consiliul Naţional al Audiovizualului va informa şi forurile europene de protecţie a jurnaliştilor, iar scrisoare de protest va fi trimisă ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, se mai arată în comunicatul amintit.
“CNA rămâne ferm angajat valorilor de protecţie a jurnaliştilor şi a celor care garantează libertatea de exprimare. Gestul Federaţiei Ruse nu face altceva decât să confirme, încă o dată, că regimul totalitar, brutal, bazat pe frică, este preferat în Rusia, în contrast cu drumul democraţiei europene la care România s-a angajat”, adaugă sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe a condamnat, vineri, faptul că Rusia a deschis anchete împotriva a trei jurnalişti, subliniind că reprezentanţii presei trebuie protejaţi şi nu reduşi la tăcere.
“Condamnăm cu fermitate decizia Rusiei de a deschide anchete penale împotriva unor jurnalişti, inclusiv Mircea Barbu, pentru faptul că au relatat din Kursk. Acesta este un atac flagrant la adresa libertăţii presei şi împotriva drepturilor fundamentale. Jurnaliştii trebuie să fie protejaţi, nu reduşi la tăcere”, a transmis ministerul român pe platforma online X.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnalişti, doi americani şi un român, care ar fi trecut “ilegal” frontiera rusă dinspre Ucraina pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk, au anunţat vineri agenţiile de presă ruse, preluate de AFP.
Cei doi americani, Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro, potrivit agenţiilor de presă ruse.
Ei sunt acuzaţi de autorităţile ruse că “au trecut ilegal frontiera Federaţiei Ruse în regiunea Kursk”, a anunţat FSB, într-un comunicat preluat de agenţiile de presă.
În total, anchete au fost declanşate împotriva a “12 jurnalişti străini” pentru acuzaţii de acest tip, începând din 17 august, a precizat FSB, citat de agenţia RIA Novosti.
Proceduri au fost declanşate inclusiv împotriva unor jurnalişti ai canalului american de televiziune CNN, canalului italian RAI sau german Deutsche Welle.
Jurnaliştii vizaţi de aceste anchete nu par să se afle în Rusia, însă riscă acolo până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XDupa cum stim deja Rusnacia aluneca rapid spre national-socialism, adica nazional-socialismus, care nu e nimic altceva decat nazism. Iar Ucraina efectueaza o operatiune militara speciala pentru denazificarea Ruzziei
-
Mai du-te draq cu rusnacii tai cu tot.
-
Scuteste-ne bre ciolovec balbait, iarasi folosesti conturi clonate, in stilul trolilor bolsevici de unde-ti tragi seva imputita
-