Coaliţia Natura 2000, formată din 22 de ONG-uri de mediu din România, consideră că siguranţa oamenilor este extrem de importantă şi îşi exprimă regretul pentru orice incident în care oamenii şi bunurile acestora au avut de suferit, însă susţine că autorităţile, asociaţiile de vânătoare şi organizaţiile de mediu ar trebui să colaboreze pentru construirea unor modele de convieţuire care să fie benefice atât omului, cât şi speciei urs. Propunerea de reintroducere a unor cote de vânătoare cu scop de prevenţie şi intervenţie are o fundamentare ştiinţifică cu mari probleme, iar punerea în practică a acestui ordin poate afecta pe termen lung populaţia speciei urs, conform sursei citate.
„Ministerul Mediului, instituţie responsabilă pentru conservarea biodiversităţii, alături de asociaţiile de vânători, consideră în continuare că reducerea conflictelor om-urs se poate face prin vânătoare de trofeu şi prin emiterea unor cote ‘de prevenţie’ în baza unor studii parţiale, neasumate, nesemnate şi pline de greşeli ştiinţifice. Coaliţia Federaţia Natura 2000 consideră siguranţa cetăţenilor şi a animalelor domestice ca fiind prioritară faţă de orice acţiune de conservare, însă nu poate susţine superficialitatea, interesele şi propaganda din spatele fundamentării acestui proiect de ordin. O instituţie publică ce are ca obiectiv protecţia mediului trebuie să îşi fundamenteze deciziile în mod profesional, participativ, având ca fundament date şi studii reale şi nu speculaţiile unor grupuri de pseudo-specialişti”, a declarat George Kudor, director al Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România.
Solicitarea de retragere a propunerii de a introduce vânătoarea cu cote de prevenţie la urşi are la bază faptul că ministerul de resort propune să se vâneze preventiv 426 de urşi, ignorând faptul că anii trecuţi nu s-a atins nici 50% din limita de “extragere/recoltare” – termen folosit în limbaj oficial pentru a exprima cazurile când un urs poate fi împuşcat – care era de trei ori mai mică.
Prin Ordinul de Ministru anterior, 723/2022, prin care s-a stabilit o cotă de prevenţie de aproximativ trei ori mai mică, adică de 140 de exemplare de urs, repartizată la nivel judeţean, s-au realizat doar 63 de recoltări, reprezentând 45% din total, conform datelor de pe site-ul Ministerului Mediului. Pentru exemplarele nerecoltate există posibilitatea de emitere a unui ordin modificator, prin care să se prelungească valabilitatea Ordinului de Ministru 723/2022 şi pe anul în curs. Din moment ce o cotă mult mai mică, acordată în scopul prevenţiei pagubelor nu a fost realizată, propunerea de Ordin de Ministru nu este justificată, se mai arată în comunicat.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XJos cu iele ultimul cartus
Eu zic ca aceste ONG-uri ori sa plateasca daunele ori sa se ocupe de alungarea ursilor de prin sate si orase !!