Pe 17 decembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege privind Codul silvic, cu majoritate de voturi.
Prin acesta, se stabileşte cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure. Drumurile forestiere vor fi supravegheate video, cu sisteme tehnice de monitorizare/înregistrare, care să ajute la descoperirea furturilor şi tăierilor ilegale.
Sunt introduse noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice vor fi pedepsite cu 1 până la 5 ani de închisoare.
Noul Cod silvic prevede totodată înfiinţarea Registrului Forestier Naţional (RFN) pentru evidenţa exploataţiilor forestiere, în care vor fi incluşi toţi proprietarii de pădure din România, pentru facilitarea prin modalităţi informatice a avizărilor şi raportărilor între diferite entităţi publice şi monitorizarea implementării serviciilor silvice, precum şi Consiliul Naţional pentru Silvicultură, care va avea rol de a urmări exercitarea în condiţii de etică profesională şi respectarea standardelor profesionale de către personalul silvic.
Se stabilesc clar obligaţiile şi drepturile proprietarilor de terenuri forestiere, diferenţa pentru proprietăţile forestiere de până la 10 ha şi proprietăţile forestiere de peste 10 ha.
Potrivit proiectului, se extinde suprafaţa unde sunt interzise aceste tăieri la ras la parcurile naturale şi toate ariile naturale protejate din România şi se introduce conceptul de “insule de îmbătrânire”, un mecanism prin care suprafeţele de pădure de minimum 0,1 ha, cu rol în menţinerea biodiversităţii, vor fi protejate de tăieri.
De asemenea, se dublează suprafaţa minimă acoperită cu arbori, necesară pentru categoria de folosinţă pădure, de la 0,25 ha la 0,5 ha.
Se introduce termenul de “folosinţă agrosilvică”, ceea ce înseamnă că terenurile agricole vor putea fi mai uşor împădurite. În acelaşi timp, este reglementată acordarea de compensaţii financiare de la bugetul de stat pentru restricţiile impuse şi dezavantajele create prin conservarea biodiversităţii habitatelor forestiere.
Prin proiect sunt definite interesele şi incompatibilităţile pentru personalul domeniului silvic şi se dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.
Se urmăreşte totodată promovarea şi protecţia rolului sanogen, educativ, turistic şi recreativ al pădurii, inclusiv prin includerea de păduri în centurile verzi din jurul oraşelor, precum şi majorarea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri.
În cazul terenurilor din FFN în suprafaţă de maximum 30 ha inclusiv, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate servicii silvice minimale, al căror proprietar nu se poate identifica ori a cărui succesiune nu a fost dezbătută sau nu există materializate în teren limitele proprietăţii, Garda Forestieră competentă teritorial notifică în scris unitatea administrativ-teritorială locală pe raza căreia se găseşte terenul cu privire la necesitatea de a se asigura paza şi serviciile silvice minimale.
În vederea asigurării pazei şi a serviciilor silvice minimale, preluarea terenurilor prevăzute în proiect se realizează de ocolul silvic nominalizat, în maximum 30 de zile de la notificarea Gărzii Forestiere competente teritorial; în situaţia condiţiilor atmosferice nefavorabile, care nu permit identificarea eventualelor prejudicii, termenul se poate prelungi cu până la 30 de zile de la data constatării încetării condiţiilor nefavorabile cu aprobarea Gărzii forestiere competente teritorial.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în plen că este unul dintre acele momente în care Parlamentul dă României, după 15 ani, o lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor. Potrivit acestuia, noul Cod silvic răspunde celor trei perspective definitorii: conservarea pădurilor româneşti, a economiei şi a vieţii.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XOare se vor respecta aceste “prevederi legale” si in cazul lemnului ce ia drumul Austriei ?
dupa ce au ras Ceala la vreo 8 ani vine legea, cine stie cate au mai ras de atunci, acum sa palntam sa aibe copii lor ce defrisa
Cum adică , ,, dă posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară”, I înnebunit mai vânzătorule!!!. În 21.12.2024 este ultima ta zi în funcția unde te-am pus noi talpa poporului, pregătește-te de dimise.
In semn de recunostinta ,Padurea ar trebui sa-l ridice pe acest individ la inaltimea celui mai mare copac.
Mare om…
-
….aaaaa….vrei sa spui…”agatat” de cel mai inalt copac…!
Textul legii și mai ales noutățile din această variantă a Codului silvic sunt super, deși optimiștii se pot aștepta la …nimic. Important este dacă prevederile legale vor fi respectate. Trebuie să fii dominat de un optimism enorm, ca să crezi că se va schimba ceva esențial.
Ministrul Mediului a spus că noul Cod silvic marchează un nou început în gestionarea pădurilor. Un nou început a fost în anul 1923 când prevaderile Codului silvic din 1910 au fost extinse pe tot cuprinsul țării. Un nou început a fost înregistrat cu ocazia adoptîrii variantelor de Cod silvic din anii 1962, 1996, 2008 și 2015, ediții care au avut zeci de completări și modificări. Durata de viață a unei păduri este de aproximativ 100 ani. Pădurile care au asăzi 100 ani au ”asistat” la schimbarea Codului Silvic de cinci ori , dintre care trei în ultimii 38 ani.
RAUS Klaus Iohannis este timpul să pleci acasă demisia altfel ai dosar penal pentru uzurpare de calități oficiale și se adaugă un spor de pedeapsă pentru că ai furat cele șase case cu nerușinare 25 de ani cu executare pentru subminarea economiei naționale
-
“25 de ani cu executare pentru subminarea economiei naționale” Cam putin, Ceausescu a fost impuscat pentru asa ceva. Asta de ce nu ar merita ?