HÓDMEZŐVÁSÁRHELY. La începutul acestei săptămâni, în localitatea maghiară Hódmezővásárhely, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt de Menținere a Păcii, între locțiitorul comandantului Batalionului 2 Infanterie, maior Dávid Szent-Imrey, și comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, locotenent-colonel Gheorghe-Cristian Țecu.
În cuvântul său, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, col. Cristinel-Dumitru Colibaba, a subliniat că „activitățile desfășurate în comun și-au atins obiectivele propuse la cele mai înalte standarde, demonstrând astfel, că unitatea mixtă înființată acum 25 de ani, este capabilă să acționeze și să îndeplinească misiunile încredințate pentru menținerea păcii”.
Scurt istoric
În data de 3 octombrie 1997, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” a fost nominalizat pentru constituirea unei structuri militare mixte româno-ungare, iar la 20 martie 1998, a fost semnat, la Budapesta, Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind înfiinţarea Batalionului Mixt de Menţinere a Păcii, de către șefii statelor majore generale ale Forţelor Armate Române şi Ungare. A fost prima structură europeană de acest gen, de nivel batalion.
Batalionului Mixt de Menţinere a Păcii are două module (ungar și român) cu efective egale, parte componentă a două batalioane de infanterie, astfel: modulul român – parte din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” dislocat în Arad; modulul ungar – parte din Batalionul 5/3 „Bercsényi Miklós” dislocat în Hódmezővásárhely. Anual, prin reciprocitate, comanda este preluată de una din părți în cadrul unei ceremonii de predare-primire ce se desfășoară alternativ pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Ungare.
Celebrarea a 25 de ani
Luni, 27 martie 2023, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” celebrează împlinirea unui sfert de veac de existență. „Invităm publicul arădean să participe la sărbătorirea parteneriatului militar regional al celor două batalioane dislocate în Arad și Hódmezővásárhely care va debuta cu o ceremonie, începând cu orele 12:00, pe platoul din fața Palatului Administrativ Arad, fiind urmată, de la orele 19:00, de un concert simfonic extraordinar susținut de Filarmonica Arad, în Sala Palatului Cultural. Evenimentul va permite publicului arădean să se bucure alături de militarii celor două națiuni uniți printr-un parteneriat de succes și va transmite tuturor un mesaj al bunei cooperări în spațiul european” – transmit reprezentanţii structurii militare.
Trimite articolul
XIar Aradul când va prelua cetatea?
Alți viitori “specilai”!
.pe vremea mea camdetam un termen să saluți cu capul descoperit era considerat înjurătură de mama!
De apreciat armele din dotare expuse pe pereti: spada si topor. Hai ca ii facem praf pe rusi. Rezista si la termobarice?
Chiar asa: cat e salariul pentru show (uniforme, piruete, saluturi, etc) si de ce oare se numesc teare de operatiuni? Si acolo tot in spectacol va dati?
Ca mi-am adus aminte: stiti cumva cine a tras in propriul popor la revolutia din 1989? (Că la 1907 stim cine a fost…)
-
Au tras în popor aceleași cozi de topor care ar trage și astăzi. Unii cu pensii speciale