Potrivit postării făcute pe pagina sa de Facebook de către Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din București, citând defapt.ro, pe primele 9 luni, producătorii de stat din energie și gaz au înregistrat următoarele performanțe financiare, față de tot anul 2021:
- Transgaz: profit de 1,4 ori mai mare;
- Transelectrica: profit de 5 ori mai mare;
- Romgaz: profit de 2 ori mai mare cu o productie de gaz în scădere cu 0,5%;
- Hidroelectrica: profit cu 37,4% mai mare cu o producție de energie cu 25% mai mică decât anul trecut;
- Nuclearelectrica: profit de 2 ori mai mare, cu o producție de energie mai mică cu 4,1%.
„Aceste companii sunt ale statului român. Conduse de oameni numiți politic în consiliile de administrație care, la rândul lor, au numit politic pe cei care conduc executiv aceste afaceri de stat. Prețurile și strategiile privind producția prezentă și viitoare sunt atributul exclusiv al acestor consilii de administrație. Evident, în mintea etatiștilor, de vină este doar piața, mereu liberalizarea pieței, întotdeauna capitalismul ticălos și rapace sau lipsa evidentă de reglementare a acestui capitalism sălbatic. Statul este mereu pur și mereu atent la nevoile și grijile cetățenilor. Generos, plin de bune intenții și alert la nevoile poporului”, subliniază Cristian Păun.
Profesorul întreabă retoric dacă aici nu este vorba de vreo înțelegere de piață care ar trebui anchetată la fel de prompt de Consiliul Concurenței?
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XStatul infractor fiind format numai din infractori bine instruiți si super calificați.
-
Bineinteles. E plin acolo de incompetenti, hoti, corupti si rau-voitori.
Cei asta ,,teoria conspirației”,vaccinațiva și să fim sănătoși!
Preturile pentru energie sint aliniate la prețul practicat în țările UE. Cauzele se găsesc deasupra statului român. Romania fara fotovoltaic și eolian avea capacitatea să producă 10000 Mw iar acum la un consum maxim in jur de 7500 Mw cînd nu bate vintul și e seara importa la prețul bursei. In rest fara comentarii.
-
România avea posibilitatea să investească în infrastructura energetică, dar s-a preferat să se ignore, să se amâne, să se fure sau să se distrugă
Se vede că în domeniul energiei electrice managementul este unul foarte bun. De ce nu este la fel de bun și în alte instituții ale statului. Unde se vrea performanta se poate. Trebuie doar interes.
Trăiască…. hoții noștrii !! O meritam ,că doar au fost votați de noi !