BUCUREȘTI. Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni de închisoare, în dosarul Colectiv. Cei trei patroni ai clubului Colectiv – George Anastasescu Costin Mincu și Paul Gancea – au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în acelaşi dosar, potrivit Mediafax. Decizia instanţei nu este definitivă.
Mai mult, fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare.
Tot potrivit Mediafax, pedepse cu închisoare au primit, luni, și administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, condamnată la 12 ani și opt luni de închisoare, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la nouă ani și opt luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani de închisoare şi patronul firmei de artificii, Cristian Niță, la trei ani și jumătate de închisoare.
Judecătorii de la Tribunalul București au decis sentinţe grele şi pentru pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte nouă ani și două luni de închisoare.
Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Larisa Ganea și Ramona Moțoc, au primit pedepse cu închisoare de șapte, respectiv trei ani. Moțoc a fost trimisă în judecată pentru modul în care a acționat în cazul altui club, dar faptele erau similare cu cele ale colegei ei.
Luni, însă, sentinţele în dosarul Colectiv nu s-au oprit aici. Au fost condamnate, potrivit Mediafax, și firma clubului Colectiv și cea de artificii.
„Condamnă pe inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum şi interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp. Condamna pe inculpata S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. la pedeapsa cea mai grea de 470 zile amenda, cu o suma corespunzătoare de 5.000 lei pentru ziua amenda, precum şi interzicerea drepturilor prev. de art.136 alin.3 lit.b, teza I(pe o durata de 3 ani),f Cp”, conform deciziei de luni a instanței. Totodată, judecătorii au stabilit plata unor imense daune morale.
Daunele morale
Este vorba despre 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor (victimă ENACHE DIANA ELENA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Enache George Daniel (victimă ENACHE DIANA ELENA); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Epure Marius şi Epure Mirela Florina (victimă EPURE ANDA IOANA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Epure Paula (victimă EPURE ANDA IOANA); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Fieraru Romeo şi Fieraru Angela (victimă FIERARU IONUŢ VALENTIN); 1.000.000 lei reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Popescu Valter si Popescu Anisoara(victimă POPESCU IONUŢ COSTIN); 300.000 euro reprezentând daune morale si 20.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Palada Silvia (victimă PALADA RADU); 1.500.000 lei reprezentând daune morale şi 5.000 lei reprezentând daune materiale către fiecare dintre părţile civile Simion Ion şi Simion Maria (victimă SIMION ALEXANDRU CĂTĂLIN); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Vârlan Ion şi Vârlan Maria (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN); 150.000 euro reprezentând daune morale şi 6.881,24 lei reprezentând daune materiale către partea civila Vârlan Alexandra Roxana (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN).
Şi Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti ar urma să primească 1.399.209,36 lei, bani care reprezintă cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala. Spitalul clinic de Urgență București ar urma să primească 1.558.495 lei, Spitalul Universitar, 732.941,49, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Bucureşti, 73.779,45 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, 484.312,79 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, 703.696,98 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, 728.099,86 lei, Spitalul de Arși, 219.818,35.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în 10 zile.
Ce spun supravieţuitorii?
Ce spun supravieţiuitorii de la Colectiv despre sentinţa de luni a Tribunalului Bucureşti? Unul dintre supravieţuitorii incendiului consideră sentinţa ușoară și că este nevoie de un alt Cod Penal, care să pedepsească mai drastic abuzul în serviciu.
„Din punctul meu de vedere e o sentință foarte, foarte ușoară pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă ceea ce s-a întâmplat acolo ar fi cauzat moartea unui singur om, ar fi fost achitați, pentru că la 65 de oameni să dai pedepse între opt și 12 ani mi se pare foarte puțin”, a spus Adrian Albu, pentru MEDIAFAX.
„Probabil ca ar fi trebuit să avem un alt Cod Penal prin care să avem niște pedepse mai mari pentru consecințele faptelor. Pentru că noi judecăm faptele și nu consecințele lor, atunci când spui abuz în serviciu și ți-a dat opt ani de zile, acel abuz în serviciu a cauzat moartea a 65 de omeni. Dacă ar fi furat 100 de mii de lei probabil că aceeași pedeapsă ar fi fost”, spus Adrian Albu, potrivit Mediafax.
Supravieţuitorul mai este convins că „dreptate nu se va face niciodată”.
La 4 ani după Colectiv
În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65, arată Mediafax.
De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.
Trimite articolul
XCondamnari grele?!?!?! Maxim 12 ani de inchisoare dintre care, cu celebrul sistem romanesc de PR – pile si relatii, faci jumatate (in cel mai rau caz), pentru 65 de crime? GRELE???? Serios?
Justitia din Romania are o mare problema. Se pune vina, de fapt, pe cei care nu au nicio vina. Realistic vorbind nu exista niciun vinovat pt. aceasta tragedie. A fost un incident nedorit de nimeni. Cei care au participat la acest concert si-au asumat singuri responsabilitatea de a-l vedea. In Statele Unite au murit tot la un concert 100 de oameni in 2003, West Warwick, Rhode Island. Au fost condamnati proprietarii clubului si cel care a instalat artificiile. In total 3 persoane. Si acestia au primit pedepse cu putini ani de executare si foarte multi cu suspendare.
La un an de la sentinte au fost eliberati. Chiar si parintii si rudele celor care au pierit au cerut eliberarea lor. In niciun caz nu a fost tras la raspundere primarul orasului sau pompierii. Regret si eu foarte mult pierderea multor vieti si suferintele prin care au trebuit sa treaca cei ramasi. Se putea intampla oricui. Dar, repet, a fost doar un eveniment tragic si nefericit.
-
Radu, tu votezi PSD?