Sunt condițiile în care va fi deținut în România fostul primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, dacă va fi extrădat din Germania înapoi în țară.
Garanțiile oferite de statul român sunt detaliate în răspunsurile date de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la întrebările autorităților judiciare germane.
„Condițiile de detenție garantate de către statul român (sunt) superioare garanțiilor asumate în alte cazuri pentru care statul german a procedat la predarea persoanelor arestate către România”, a transmis directorul general al ANP, chestorul Dan Halchin.
Jurnal bihorean și Bihon.ro au consultat acest document și au realizat un rezumat al garanțiilor oferite de statul român pentru predarea din Germania a lui Cătălin Cherecheș, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Un an în regim închis, cu trei ore de plimbare pe zi
Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, în cazul pedepsei cu închisoarea de cinci ani, cum este cazul lui Cherecheș, legislația română prevede executarea acesteia, în prima fază, în regim închis, iar după ce deținutul a executat o cincime din condamnare, poate fi trecut în regim semideschis și, ulterior, deschis.
Regimul în sistem închis înseamnă că ușile celulelor sunt închise, iar deținutul are dreptul la plimbare zilnică timp de 3 ore pe zi, în aer liber.
În regim semideschis, ușile camerelor sunt deschise toată ziua, iar deținuții au acces, pe baza unui program, la curțile de plimbare, prevăzute cu locuri de fumat. În regim deschis, celulele nu sunt închise, iar accesul în curți este liber non-stop.
Indiferent de regimul de detenție, persoanele aflate după gratii au acces gratuit și nelimitat la asistență medicală, tratament și îngrijiri.
21 de zile la Penitenciarul Rahova
În primă fază, după aducerea în țară, Cătălin Cherecheș va sta 21 de zile – perioadă de carantină și observare – la Penitenciarul Rahova, într-o secție cu 38 de celule. Acolo va sta într-o cameră de 19,58 mp, împreună cu cel mult alte două persoane, se arată în răspunsurile Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În perioada de carantină va avea asigurate două ore de plimbare în fiecare zi, la care pot fi adăugate alte trei ore petrecute în afara celulei, prin participarea la o serie de activități – sportive, de consultare a situației juridice, vizite, comunicări online. În cameră va avea acces la cărți, TV, radio și ziare și îi va fi asigurat dreptul la cinci vizite lunare și 10 apeluri telefonice pe zi.
Potrivit ANP, în cele 21 de zile de observare, Cherecheș va fi inclus într-un program de adaptare, cu două componente – informare, respectiv evaluare și cunoaștere -, după care va fi stabilit „Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică”.
Un an la Aiud, apoi la închisoarea din Baia Mare
Documentul ANP arată că, după carantină și observare, fostul primar de Baia Mare va fi mutat, în regim închis, la Penitenciarul Aiud. Acolo va sta singur într-o cameră de 7,90 mp, cu grup sanitar propriu, într-o secție cu 80 de locuri la standardul european de 3 mp/deținut.
După un an, va trece în regim semideschis și apoi deschis la Penitenciarul Baia Mare, unde va sta, alături de alte două persoane, într-o cameră de aproximativ 14 mp, plus grupul sanitar. În secția în care va fi închis sunt 37 de locuri la standardul național de 4 mp/deținut.
Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că atât la închisoarea din Aiud, cât și la cea din Baia Mare sunt în construcție noi spații, care vor fi finalizate pe parcursul acestui an.
Condițiile din penitenciarele unde va sta Cătălin Cherecheș
Conform informațiilor ANP, camerele de detenție din penitenciarele Rahova, Aiud și Baia Mare sunt dotate cu mobilier, instalații de încălzire, apă potabilă permanent verificată și apă caldă, fiind asigurat accesul „la grupurile și instalațiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, ori de câte ori este necesar, în condiții de igienă și intimitate”. Grupurile sanitare ale fiecărei camere sunt prevăzute și cu duș, iar temperatura minimă în spațiile iluminate natural și artificial este de 20 de grade.
Fiecare deținut primește trei mese pe zi, iar meniurile sunt avizate de medicul șef al penitenciarului. La fel ca restul persoanelor încarcerate, Cherecheș va avea dreptul să cumpere de la magazinul din incinta închisorii ori online, în limita a trei sferturi din valoarea salariului minim brut pe economie, apă minerală, băuturi răcoritoare, ceai, cafea, lapte.
În timpul detenției, fostul edil va avea posibilitatea să opteze pentru prestarea de activități lucrative – unele chiar în afara penitenciarului, sub supraveghere -, astfel că va putea petrece până la 8 ore pe zi în afara celulei. În plus, va putea participa la activități educative, cultural, terapeutice, sportive ori religioase. Astfel, în fiecare penitenciar există un preot și o capelă sau biserică „în care cetățeanul român Cherecheș Cătălin are posibilitatea de a participa, pe baza liberului consimțământ, la servicii sau întruniri religioase”.
ANP garantează executarea pedepsei „în condiții decente”
Directorul general Dan Halchin a precizat că ANP garantează executarea pedepsei privative de libertate pe toată perioada acesteia, inclusiv în perioada de carantină și observare, „în condiții decente, care să asigure respectarea demnității umane”.
„Condițiile de detenție garantate de către statul român, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, în cazul cetățeanului român Cherecheș Cătălin, corespund cerințelor europene privind condițiile de cazare, ce au fost tratate în mod individual pentru persoana de față, fiind superioare garanțiilor asumate în alte cazuri pentru care statul german a procedat la predarea persoanelor arestate către România”, a precizat șeful ANP.
Acesta și-a manifestat disponibilitatea de a primi în vizită, în penitenciare, o delegație a reprezentanților statului german, pentru a constata, la fața locului, progresele înregistrate în privința îmbunătățirii condițiilor de detenție.
„Problema e dacă pot fi acordate aceste condiții speciale raportat la ceilalți deținuți și dacă există garanția că, odată adus în țară, vor fi respectate aceste condiții pe toată perioada detenției”, a declarat, la Digi24, Răzvan Doseanu, avocatul lui Cătălin Cherecheș.
Conform datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, între 2017 și 2023, România a acordat garanții pentru predarea din Germania a 1367 de persoane pentru care instanțele din țară au emis mandate europene de arestare. Anul trecut au fost date garanții de cazare în cazul a 137 de persoane, ANP folosind procedura furnizării informațiilor case by case – așa cum a procedat și în cazul lui Cătălin Cherecheș.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XCeva gagici de prin parcarile de tiruri nu a solicitat ,asa ca sa aiba tot tacamul !!
-
Probabil ca nu au trecut toate detaliile, dar sigur o va duce mai bine acolo decat unii care sunt in libertate si i-a furat cu nerusinare. Eu i-as da atatia ani cati si-ar putea plati singur din ce a furat. Tot nu iese calculul vu recuperarea prejudiciului, dar nu ar fi unicul…
Deci aceasta este justitia románá ??
Dupá fraudá fiscalá en gros, se mai si negociazá conditiile de detentie… hotel de 4* oare posibil ??
RUSINE ROMAnica
De ce tre sa aiba conditii speciale?
E fain în UE, după ce ai fost condamnat la o faptă săvârșită cu intenție tu fugi în alta tara și negociezi condițiile din penitenciar…și cu ce ești tu mai presus de ceilalți care s-au predat?? Statul german prefera sa îl tina acolo pe cheltuiala lor?? Se pare ca nu doar noi avem legi tâmpite și birocrație aiurea. De fapt legile sunt date tot pt unii ca și Cherecheș, Oncescu, Udrea, etc…
Confiscarea averii infractorului si plata acestor cheltuieli cu detentia din acesti bani
-
Confiscarea averii categoric, dar nu plata din aceasta, pentru ca totusi sunt bani publici iar el un functionar public, munca silnica pentru recuperarea cheltuielilor mi se pare mai corect.
Ce săriți așa, fraților?
Păi nu cântăm cu toții în cor despre libertate și democrație, umanitarism și toleranță?
Sau… asta e ALTCEVA?
Ei, poate ne joaca un teatru bun Administrația Penitenciarelor. Promit serai cu cadâne pt mocofan și, o dată ajuns in Ro, schimba treabă. Sau, aie și bătaie. Ar fi ceva să-l vedem pe mocofan transformat în fetiță dormitorului cu 35 de persoane. Hehe
sa aibe conditile cele mai joase a penitenciarelor din maramures pentru ca el le-a tolerat si oferit altor
Nu duc dorul torționarii Ion Ficior ori Visinescu,dar ar fii nevoie de o pușcărie precum alea din vremea lor cu tratamentul și condițiile de rigoare. Bătaie. Trezit dimineața la 5 și stat în picioare ori rezemat de pat,fără a avea voie sa te întinzi, izolator la -20 grade cite o săptămână, mâncare cât sa nu mori de foame. Gunoaiele astea ar merita un nou Canal iar ei și familiile lor sa fie excluse don societate. Ia uitați-vă la foștii pușcăriași arădeni ce averi învârt după eliberare. Ne scuipa între ochi.