La propunerea Ministerului Energiei, Guvernul României a adoptat miercuri, 15 februarie, Hotărârea privind declararea proiectului de investiții „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a viitoarei Termocentrale de la Mintia. Practic, odată dus acest proiect la bun sfârșit, acesta ar trebui să creeze condițiile necesare modernizării centralei de la Mintia, încât aceasta să asigure beneficii pentru sistemul energetic național.
În plus, va fi facilitată alimentarea cu gaze naturale a noii capacități de producere energie electrică la capacitatea de 1700 MWh. Proiectul va contribui inclusiv la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la creșterea investițiilor în industrie.
„Pentru alimentarea cu gaze naturala a Termocentralei de la Mintia este necesară extinderea Sistemului Național de Transport gaze naturale prin realizarea conductei de transport gaze naturale pentru alimentare CET Mintia, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.
Conducta propusă urmează traseul Hațeg – Băcia – Mintia, iar amplasamentul conductei de transport gaze naturale propuse se află pe teritoriul administrativ al județului Hunedoara”, transmit reprezentanții Ministerului Energiei.
Ministerul Energiei a fost desemnat ca autoritate responsabilă de facilitarea și coordonarea procedurii de autorizare pentru acest proiect important de investiții.
Vă reamintim, în vara anului trecut, Termocentrala Mintia a fost scoasă la licitație publică, fiind cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, cu 91 de milioane de euro.
Termocentrala Mintia este compusă din terenuri (3.297.807 mp) și construcții, precum și bunurile mobile și echipamentele aferente.
Centrala termoelectrică Mintia este situată în sud-vestul Transilvaniei, pe malul râului Mureș, la 9 km distanță de Deva, județul Hunedoara. Are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!