Economiștii precizează că recentul ordin al președintelui ANAF nr. 3775/2024, publicat în Monitorul Oficial în 24 iulie, care introduce un decont de TVA precompletat, este „inadecvat și inoportun”.
„Dacă autoritățile fiscale insistă asupra implementării decontului de TVA precompletat, ne-am fi așteptat ca sumele prezumate de autorități privind TVA de plată sau TVA de recuperat să fie asumate de acestea. Totuși, aceste valori, în special TVA de plată solicitată de autoritatea fiscală de la contribuabili, nu sunt asumate de autorități, fapt care arată că acest sistem nu poate funcționa eficient”, se arată în comunicatul PACR.
Despre aceleași probleme scrie și consultantul fiscal Adrian Bența, care este de părere că economiștii trebuie să își exprime dezaprobarea cu privire la noul sistem introdus.
„Este foarte important să ne exprimăm dezaprobarea fermă cu privire la contextul impus mediului de afaceri și raportul de forțe inechitabil dintre responsabilitatea autorității fiscale și cea a contribuabililor. Este inacceptabil ca autoritățile fiscale să nu își asume responsabilitatea pentru valorile prezumate privind TVA de plată sau de recuperat. Această lipsă de asumare nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar pune și o presiune nejustificată pe mediul de afaceri, afectând negativ stabilitatea și dezvoltarea acestuia”.
Totodată, în postarea sa de pe Facebook, Bența susține că formularul decontului precompletat are mai puține rânduri decât ce depun plătitorii de TVA.
„Așa zisul decont precompletat de tva are 36 de rânduri. Decontul de tva depus de plătitorii de TVA are 47 de rânduri“, spune consultantul fiscal.
Efectele negative asupra mediului de afaceri
De asemenea, patronatul vorbește și despre lipsa de asumare a responsabilității de către autoritatea fiscală în ceea ce privește decontul de TVA precompletat, pune o presiune nejustificată pe contribuabili.
„Aceștia sunt nevoiți să justifice diferențele mai mari de 20% și de 5.000 lei, fără ca autoritatea fiscală să își asume vreo răspundere pentru aceste sume. Aceasta nu doar că subminează încrederea contribuabililor în sistemul fiscal, dar și creează un mediu de afaceri instabil și imprevizibil. Contribuabilii sunt forțați să aloce resurse suplimentare pentru a naviga printr-un sistem complex și adesea incoerent, ceea ce le afectează capacitatea de a se concentra pe activitățile lor de bază și pe dezvoltarea afacerilor”, se mai arată în comunicat.
„Implementarea defectuoasă a sistemului RO e-TVA și lipsa de claritate legislativă au consecințe grave asupra dinamicii mediului de afaceri. Companiile, în special cele mici și mijlocii, se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxurilor de numerar, planificarea financiară și menținerea conformității fiscale. Această incertitudine fiscală poate duce la reducerea investițiilor, încetinirea creșterii economice și chiar la închiderea unor afaceri. De asemenea, companiile care efectuează investiții majore sau care se concentrează pe exporturi sunt grav afectate, deoarece nu pot recupera în mod eficient TVA-ul rambursabil, esențial pentru cash flow-ul lor”, consideră Patronatul Antreprenorilor Contabili din România.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XContabilii să-și vadă de treabă,ei nu reprezintă nimic pentru mediul de afaceri.Sunt doar o simplă hârtie de indigo.
-
CONTABILII” E OAMENI adica FIINTE”se vede ca esti intr-o mare eroare, habar nu ai despe ce e vorba!
Le e frica de evaziune? Atunci lase pe altii sa tina contabilitatea. Aceste masuri luate de stat sunt foarte bune impotriva evaziunii. Sa lasam statul sa gaseasca solutiile impotriva evaziunii nu altii care habar nu au,
-
Se vede ca habar nu ai despre ce vorbești. Unii comentează doar asa ca să se afle în treaba…
-
“Unul” e trompeta! Maine se duce la sefu si ii arata cu a pupat f.ndul sistemului…
-
Idem E-făcătura !