Oradea. Micuțul de un an și jumătate s-a înecat cu o bucată de măr, joia trecută, la gustarea de la creșă. Copilul n-a reușit să mestece suficient, a înghițit bucata de măr și s-a înecat cu ea. Imediat nu a mai putut să respire și a intrat în stop-cardio respirator.
„Într-o zi a dat semne de îmbunătățire a stării de sănătate. Ar fi fost un miracol dumnezeiesc să-și fi revenit. A decedat, din păcate, acum după amiază”, a spus un medic de pe secția ATI.
Informația a fost confirmată de dr. Mihai Florea, șeful secției de ATI a unității de pe strada Coposu.
Nereguli
Ceea ce a adâncit drama este faptul că creșa privată la care era înscris băiețelul funcționa fără autorizație, nu era acreditată și nu era înscrisă în rețeaua școlară a Inspectoratului Județean Școlar Bihor și nici în cea a Direcției de Asistență Socială Oradea. Cu toate acestea, directoarea susține că „s-a făcut tot ce s-a putut”.
„Avem două cadre medicale, dacă acestea nu interveneau, cu siguranță copilul nu era acum. Deci, din punct de vedere medical și omenesc s-a făcut tot ce s-a putut”, a declarat, joi seara, Sitov.
Părinții plăteau lunar o taxă de școlarizare de 1.780 de lei, întâi cu titlul de sponsorizare către Asociația „Happy Kids Center”. Între timp, aceasta a fost preluată de societatea Pragmatic Emotion & Comunication SRL, iar părinții au achitat factura pentru „ateliere educaționale”.
Inspectorul școlar general, Horea Abrudan, spune că unitatea respectivă nu era acreditată.
„Este o entitate privată, neînscrisă în rețeaua școlară. Este cel mai probabil o firmă sau o asociație. Noi, la începutul fiecărui an școlar, publicăm pe site-ul nostru rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și cele private, acreditate sau autorizate. Părinții le pot consulta înainte de a-și înscrie copiii la școală”, a declarat inspectorul șef Horea Abrudan.
Întrebată de ce unitatea nu era acreditată și nici autorizată, directoarea creşei susține că „erau cu hârtiile în curs de desfășurare”. Imediat după incident, grădinița a fost închisă, iar părinții spun că nu știu dacă se va redeschide. Îngroziți de tragica întâmplare, mulți părinți se gândesc să-și mute copiii la alte creșe și grădinițe acreditate din oraș.
„Noi am tot sperat că-și va reveni. Mai multe mămici ne-am rugat pentru el. Ne-am gândit că dacă a trecut atâta timp, poate își va reveni”, a declarat o mămică.
Anchetă
Poliţia a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, iar polițiștii, alături de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, urmau să stabilească exact cum s-au întâmplat lucrurile și dacă micuțul a fost supravegheat în timpul mesei, dar și cum au intervenit asistentele. Rămâne de văzut dacă oamenii legii vor schimba încadrarea juridică din vătămare corporal din culpă în „ucidere din culpă”.
„Un loc plăcut”
Într-un podcast apărut recent în mediul online, directoarea creşei lăuda grădiniţa şi îi asigura pe părinţi că cei mici sunt în siguranţă acolo.
„Este un loc plăcut, un loc în care se poate juca, poate explora. Este important pentru noi ca părintele să vină în grădiniţă, să ne cunoască abordarea, viziunea, uşile sunt deschise, părintele să aibă încredere, nu avem nimic de ascuns, întotdeauna anunţăm părinţii. Copilaşul va fi ok, este o relaţie de încredere reciprocă între noi şi părinţi”, a afirmat Simona Sitov în respectiva înregistrare.
Conform unui studiu făcut public de observatornews.ro, 8 din 10 persoane care se îneacă cu alimente sunt copii, fiind una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul copiilor sub 5 ani. Medicii susțin că este vital ca adulţii să ştie cum să reacţioneze atunci când sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii. Potrivit dr. Hadrian Borcea, manevra Heimlich este o metodă care trebuie aplicată până la sosirea echipajelor de urgență.
„Este o metodă bună care trebuie aplicată, pentru că altă alternativă nu există. Numai că la copiii de vârsta aceasta este o procedură adaptată. Nu se face la fel ca la adulți, ci este adaptată vârstei copiilor. Compresiile care elimină corpul străin se fac nu la nivelul abdomenului, ci la nivelul toracelui. Este o asociere de cinci lovituri cu podul palmei pe spate și cinci compresii la nivelul toracelui anterior, la nivelul sternului”, a explicat dr. Borcea.
Sursa: Bihon.ro
Trimite articolul
XNo coment…
Dacă tot faci copil, creștel măcar până la 3 anișori, nu repede la creșă, și părinții la alergat după bani.
Trist de tot , durere mare, Dumnezeu să mângâie familia îndoliată
Cred ca nu exista lucru mai trist pe lume…
Un an jumate si mananca mar (bucata) nerazuit??????