BUCUREŞTI. Într-un clasament privind creșterea salariului minim față de începul anului 2021, România se situează pe locul 18 din 64 de ţări incluse în acest top. Aparent un loc „călduţ”, dar când vine vorba de puterea de cumpărare şi comparaţia cu alte state, ne dăm seama că ultima creştere a salariului minim, de 10 procente, a fost doar o mare minciună.
Şi vom oferi câteva exemple grăitoare. Cea mai mare creștere o înregistrează Muntenegru, de 103%, salariul minim crescând de la 222 de euro, la 450 de euro. Argentina – 55%, Turcia – 50% şi Ungaria – o țară cu care desoeri ne comparăm – 24%. Comparativ cu România, care are o creștere de 10%, decisă de Coaliția de guvernare, salariul minim ajungând la 308 de euro, mai puţin ca şi Bulgaria, care oferă un salariu minim de 365 de euro. Şi în Germania salariul minim a crescut de la 9,8 euro pe oră, la 12 euro.
Sunt într-adevăr și țări unde salariul minim a crescut cu foarte puțin: 1,5% în Belgia sau în Spania – 1%. Cu toate astea, în Belgia salariul minim este de 1.294 de euro, iar în Spania în cuanum de 853 de euro.
Coşul de cumpărături
Dacă ne uităm și la coșul de cumpărături, și aici vorbim doar despre alimentele de bază, fără utilități, produse precum lapte 43 de lei – 10 litri, pâine – 10 franzele – 30 de lei, orez -1,5 kg – 7,68 de lei, ouă – 20 de bucăți – 16 lei, brânză – 1kg – 24 de lei, carne – 6 kg – 158 lei, fructe – 6 kg -29 lei. Totalul ar de 343 de lei. Acest cost înseamnă 22% din salariul minim al unui român.
Dacă în Australia, unde salariul minim este de aproximativ 1.800 de euro, coșul pentru aceste alimente înseamnă doar 7% pentru același tip de alimente, sunt alte 36 de ţări în acest top unde valoarea „coşului de cumpărături” nu depăşeste 20% din salariul minim.
Trimite articolul
XDe acord, datorită creșterii prețurilor, nu rămânem cu bani în plus.
Însă dacă era după vrerea pnl, să nu crească salariile și pensiile cu nimic și prețurile tot ar fi crescut, cum era?
Cresterea salariului nu e o minciuna. Matematic cam aia e… ai mai multi bani. Pierzi mai mult timp cand ii numeri. Dar cresterea nivelului de trai e o minciuna. Ca de fapt e o scadere. Am mai fost noi “milionari”, sper sa nu ajungem din nou.
Daniel, faci o varza din analiza ta, compari salariul net din România cu brut in Germania, plus ca nu este 12 euro pe ora este 9,85 crescut de la 01 Ianuarie 2022 și va ajunge la 10.45 din Iunie anul acesta!Daca faci o analiza fa o obiectiv di documentat! De puterea de Cumpărare si valoarea salariului minim efectivă in România aici este într-adevăr mică intr-o țara europeană!
Cum sau format grupările legionare și care a fist factorul lor de extindere ? Cum sa extins comitetul comunist și ce a stat la baza? Întrebări fără răspuns pina în zilele noastre. Dar încet poporul roman începe să-și dea seama de eșecurile și interesele liberale de-a lungul istoriei.
-
Comunistule salvezi după timpurile când dădeai cu clanța la partid și primeai plic fara muncă. Nu să capeți gratis visezi
-
Prost poți sa mai fi🤔… Ce zice omu și ce înțelegi tu? El se referea la slăbiciunea liberalilor și interesele de partid și tu mare ginditor fiu de opincar, sari de zici ca tea lovit în buci lgbt 😂Sau poate chiar esti un gay printre noi 😁
-
Articolul este din seria tehnicilor de manipulare.
Se dau exemple de țări din afara U.E. și tari din U.E. Apoi, se compara tari sarace din U.E. cu minim pe ora din Germania.
Nu sr compară deloc costurile/tarife utilități din tari UE.cu Romania, ar rezulta că in U.E. sunt mai mici ca in Romania raportate la venit, la fel si alimentele de bază, sunt mai ieftine ca in Romania.
Facem analize peste analize dar de schimbat ceva nu schimbăm nimic. Suntem o nație blestemată, să nu reușim să ieșim din marasm, să ne aflăm lideri patrioți și iubitori de neam și țară. Ăsta-i datul și n-avem ce-i mai face.
Cu siguranta Chiriile au crescut intretinerea si pretul la alimente si inbracaminte medicamente dar salariile nu prea cred mai ales in privat miramas stiu ca la coficab era bonul de masa 12 lei in 2020 nu stiu dac o fi crescut si in general la norma salariile sunt mai mult pe afise ca la cinematograf cu vedetele.
-
Gostatul coficap amintit de tine este un eșec total pentru salariați.
Degeaba ai mai multe bacnote in buzunar daca ce loat cu suta de ron anul trecut nu mai ei acum e egal cu zero valoare banilor salariile cresc artificial doar ca nr de bancnote nu ca putere de cumparare si nivel de trai.
Mai mult de jumatate din salar se duce pe mancare si medicamente…restul pe facturi…despre ce vorbim
Pai da. Mancare medicamente si produse de ingrijire personala sau haine second hand sau chirie ce mai ramanea mai eseam pri-n oras, cum plateam eu acum 2 ani.