Ca urmare a acestei majorări, taxele datorate la stat pentru un angajat încadrat cu salariul minim şi normă întreagă vor creşte de la 966 la 1.083 lei pe lună.
Mai mult, începând de anul viitor nu va mai exista salariul minim pentru angajaţii pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor absolvite. Salariul minim pentru studii superioare dispare pentru că, odată cu această majorare a salariului brut pe economie este depăşită valoarea brută de 2.350 lei atribuită acestui tip de salariu minim.
În schimb, salariul minim pentru angajaţii din sectorul construcţiilor nu a suferit vreo modificare. Aceşti salariaţi vor fi plătiţi în continuare cu minimum 3.000 lei brut lunar, vor fi scutiţi de contribuţia la sănătate, impozitil pe venit şi Pilonul II.
O altă consecinţă a majorării salariului minim este creşterea plafoanelor prin a căror depăşire persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate până la 30.600 lei.
Statisticile arată că aproape unu din trei angajaţi din România (29%), adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă, este remunerat cu salariul minim pe economie. În 2011, doar 400.000 de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioane erau la nivelul minim.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
Xdar despre pensiile batranilor nostri nu zice nenea Cîțu nimic ? sunt batrani care nu au copii care sa ii ajute , aia ce fac ? dupa 44 de ani la vagoane batranul meu are1280 lei Asta e de ajuns de trait ( mancare medicamente si intretinerea locuintei? Numai pe medicamente da lunar 490 lei ce sa mai zic de alimente si alte celea necesare
iarna caldura la bloc ajunge si la 450 lei Vai de ei si de noi .
dar despre pensiile batranilor nostri nu zice nenea Cîțu nimic ? sunt batrani care nu au copii care sa ii ajute , aia ce fac ? dupa 44 de ani la vagoane batranul meu are1280 lei Asta e de ajuns de trait ( mancare medicamente si intretinerea locuintei? Numai pe medicamente da lunar 490 lei ce sa mai zic de alimente si alte celea necesare
iarna caldura la bloc ajunge si la 450 lei Vai de ei si de noi .
Dati oamenilor ce muncesc o suta-doua cum dati cocalarii de voi milogilor. hamsia aia urata de turcan ar trebui sa traiasca cu inca doua generatii din familie la bloc de doua camere confort doi, in cartier marginas, din salariul minim de 2500 , fara nici un alt venit si fara sa ia din actuala locatie nimic si nici cardurile alea ce-i ingreuiaza portmoneul de umflate ce sunt cu bani nemunciti, castigati vorbind prostii.