Aceste modificări fac parte din strategia fiscală a guvernului pentru perioada 2025-2026 și sunt menite să aducă mai multă transparență și predictibilitate în politica fiscală a țării.
Una dintre principalele măsuri preconizate este introducerea unui calendar de creștere graduală a accizelor pentru băuturile alcoolice, cum ar fi berea, vinurile, băuturile fermentate și produsele intermediare, în perioada 2025-2026. Începând cu 1 ianuarie 2025, accizele vor crește treptat, iar pentru aceste categorii de produse, guvernul va face o excepție de la regulile de actualizare în funcție de inflație. Astfel, va fi evitat impactul direct al creșterii prețurilor de consum asupra accizelor acestor produse, o măsură care ar putea influența direct prețul acestora pentru consumatori.
De asemenea, accizele pentru produsele energetice, precum benzină (atât cu plumb, cât și fără plumb), motorină, gaz lichefiat, cărbune și electricitate, vor fi actualizate conform regulei generale prevăzute în Codul fiscal, care stabilește ajustarea acestora în funcție de creșterea prețurilor de consum. Aceasta este o măsură anuală care va contribui la creșterea veniturilor bugetare, dar și la menținerea unui echilibru economic în fața creșterii costurilor energetice.
Un alt punct important din proiectul bugetar este majorarea accizelor pentru produsele din tutun. De la 1 aprilie 2025, accizele pentru țigarete, țigări de foi, tutunul fin tăiat destinat rulării țigaretelor și alte produse din tutun vor crește. De asemenea, accizele pentru produsele de tutun destinate inhalării fără ardere, care conțin nicotină sau nu, vor fi, de asemenea, majorate. Această măsură vizează atât descurajarea consumului de tutun, cât și creșterea veniturilor bugetare din sectorul accizelor.
Proiectul de buget pe anul 2025 este construit pe baza unui ritm de creștere economică estimat la 2,5%, ceea ce va duce la un Produs Intern Brut (PIB) de 1.912 miliarde de lei. Inflația medie anuală estimată pentru acest an este de 4,4%, iar deficitul bugetar este prognozat la 7,04% din PIB. Veniturile bugetului consolidat sunt prognozate la 667,523 miliarde de lei, iar cheltuielile se estimează la 802,170 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 41,9% din PIB.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XCresterea salariilor ?nu sunt bani bata-va dzeu de de de…nesimtiti si hoti !
da de ieftinit se ieftineste ceva? de 35 ani numai scumpiti preturile si va dati salarii exorbitante, o gasca de mafioti sunteti voi toti
Problema bugetului tarii nu este la intrari, ci la cheltuieli nesabuite.