Calitatea medicamentelor prescrise are un impact direct asupra eficacității tratamentului. Temperaturile ridicate din ultima vreme, dar și temperaturile scăzute, umiditatea și expunerea la lumină pot afecta randamentul medicamentelor.
Unele pot deveni chiar toxice pentru consumatori dacă nu sunt depozitate corespunzător.
Experții Spitalului Clinic CFR Timișoara ne reamintesc că sunt înscrise condițiile de depozitare ale medicamentelor atât pe ambalaj, cât și în prospect. Majoritatea au indicația de a fi păstrate între 15-25°C (temperatura camerei), iar altele trebuie ținute la frigider, în intervalul 2-8°C.
Pentru medicamentele care necesită să fie ținute la temperatura camerei, câteva variante de depozitare pot fi un sertar, un dulap, într-o cutie de depozitare sau chiar un raft. Ar fi recomandat să nu fie ținute în bucătărie din cauza căldurii și a umidității. Și în baie poate exista o umiditate prea mare pentru unele medicamente.
Adela Filipescu, farmacist la Spitalul Clinic CFR Timișoara, ne oferă câteva sfaturi pentru depozitarea medicamentelor în perioada caniculară:
- Ca regulă generală, evitați expunerea medicamentului la variații mari de temperatură. Trecerea de la cald la rece și invers este dăunătoare pentru stabilitatea medicamentului.
- Transportați medicamentele într-o geantă izotermă. Pentru cele care se țin la temperatura camerei, nu este necesară utilizarea pastilelor de răcire. Pentru cele care au indicația de a fi depozitate la 2-8°C, se vor utiliza elemente de răcire. Atenție! Medicamentele nu trebuie să vină în contact direct cu pastilele de răcire!
- Nu lăsați medicamente în mașină, unde temperatura poate depăși 50°C pe timpul verii.
- Acasă, depozitați medicamentele conform specificațiilor producătorului. În cazul medicamentelor care se țin la temperatura camerei, studiile de stabilitate au dovedit că nu a fost afectată calitatea la depășirea limitei de 25-30°C pentru câteva zile, dacă au fost ferite de lumină și umiditate. Cele care trebuie ținute la 2-8°C se vor păstra obligatoriu în frigider, dar nu pe ușă – unde temperatura variază prea mult.
- Urmăriți aspectul medicamentului: schimbarea culorii, alterarea mirosului sau modificarea consistenței sunt semne de degradare a calității medicamentului. Comprimatele sunt mai rezistente la temperaturi ridicate, pe când supozitoarele, ovulele, capsulele gelatinoase, soluțiile, suspensiile, emulsiile, cremele și unguentele sunt ușor degradabile la căldură.
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!