Care este atitudinea corectă în trafic? Cum (să) reacţionăm când suntem şicanaţi sau agresaţi?
„În cazul în care un alt participant la trafic (pieton, biciclist, şofer) te agresează, nu trebuie să îl bagi în seamă sau să îl provoci. Persoana poate fi băută, drogată sau cu probleme de sănătate. Nu trebuie să intri în concurenţă cu astfel de persoane, ci să le ignori, să te îndepărtezi de ele. Daca eşti la volan, mai bine acordăm prioritate deşi ele nu au, decât să intrăm într-un conflict”, recomandă Titi Aur.
Titi Aur mai spune că, dacă şoferul este foarte agresiv, nu avem alte şanse decât să ne apărăm, să blocăm maşina şi să sunăm la 112. Este foarte important să nu îi provocăm.
„Orice tentativă de a răspunde unei provoăari poate duce la un accident sau la o stare conflictuală care poate degenara în bătaie, atac cu cuţitul sau împuşcături”, mai spune specialistul în conducere defensivă.
„Anunţăm la 112 incidentul. Este binevenită o camera de bord sau să filmăm cu telefonul agresiunea, pentru că îl descurajează pe agresor”, arată fostul pilot de raliu.
blockquote„Comportamentul agresiv în trafic nu este decât o parte din comportamentul nostru general, care a devenit mai violent în ultima perioadă, în ultimul an de izolare. Am devenit mai irascibili, mai puţin toleranţi şi cu un prag de toleranţă mai scăzut”, consideră Keren Rosner, psiholog, psihoterapeut.
Psiholog: Reacţiile în trafic nu reflectă decât modul în care suntem obişnuiţi să reacţionăm când lucrurile nu ies cum vrem
Lipsa comunicarii este un factor important, consideră Keren Rosner, psiholog.
„În afara faptului că suntem mai puţini toleranţi, şi comunicarea a avut de suferit în ultima perioadă, în pandemie. Oricum, nu aveam o comunicare foarte bună şi nu ne bazam pe ea în rezolvarea conflictelor”.
Cel mai des, comportament agresiv în trafic pare că au tinerii care sunt educaţi că lor li se cuvine totul, care au o maşină mai bună, care fac parte dintr-un grup social puternic.
„Aceştia tind să creadă că este dreptul lor ca în trafic să se întâmple cum vor ei, că au mereu prioritate şi că ceilalţi participanţi la trafic trebuie să fie atenţi la nevoile şi dorinţele lor, dându-le prioritate mereu. Convingerea asta determină comportamentul agresiv”, explică Rosner.
„În general, persoanale care reacţionează violent şi faptul că sunt pregătiţi cu obiecte ce pot fi folosite în conflicte, uneori caută astfel de situaţii pentru a se detensiona emoţional şi pentru a ieşi în evidenţă dar şi pentru a intimida alte persoane şi a se simţi ei puternici. Acet tip de oameni sunt dispuşi să aibă mereu astfel de comportamente agresive în trafic”, mai arată psihologul.
Agresivitatea în trafic – formă comunicare şi manifestare
Persoanele agresive în trafic se valorizează prin maşina pe care o conduc şi atitudinea pe care o au faţă de alţi şoferi. Ele au convingerea că doar restul trebuie să se supuna regulilor, fiind deranjate de reguli şi de ceilalţi şoferi. Dar atitudinea de „macho” provoacă frici şi traume şoferilor agresaţi, susţine Keren Rosner.
„Sunt mulţi şoferi, în special femei, care sunt terifiate de comportamentul unor astfel de indivizi. Am avut în terapie persoane care au avut astfel de incidente şi le era teamă apoi să mai conducă, se temeau de astfel de conflicte pe viitor. Sunt şi bărbaţi care sunt intimidaţi şi devin timizi în trafic, evită conflcitele, lasă de la ei, nu reacţionează”.
Specialiştii spun că în caz de conflict sau agresiune, trebuie sunat la 112. Pe termen lung însă, politici şi campanii ar fi binevenite.
„Poliţia trebuie să intervină, să ia masuri, astfel de comportamente să fie penalizate. Iar dacă acest timp de comportamnt este repetitiv, atunci şi sancţiunile ar trebui să fie progresiv suficent de drastice, astfel încât să descurajeze astfel de comportamente”, mai arată Rosner, care susţine că dacă nu exista consecinţe, comportamentele violente continuă, poate şi în formă mai gravă.
Cum interacţionăm cu indisciplinaţii traficului rutier
„Cel mai important este să îţi păstrezi calmul, să fi prudent şi să ieşi din situaţia de pericol. Este indicat să nu ieşi din maşină, să nu reacţionezi, ci să ai un ton calm şi o atitudine de reconciliere şi, de asemenea, să păstrezi o distanţă de siguranţă. Totodată, e de preferat să nu arăţi că eşti intimidat, că îţi e frică”, mai spune psihoterapetul.
Aceasta spune că este nevoie de educaţie, auto-educaţie şi empatie, precum şi interiorizare a regulilor de circulaţie. Iar pentru agresori, specialista consideră că ar trebui să fie obligaţi să participe la cursuri de reeducare a comportamentului în trafic pentru a-şi redobândi carnetul.
Trimite articolul
Xsfaturile is bune dar nu totdeauna pot fi aplicate iar politie pe sosele mai incet………………..
-
majoritatea care sunt cica agresati enerveaza pe celelalt din cauza ca.nu respecta legile rutiere!cine se ia de tine daca sofezi ok ?cek mai bun sfat e sa respecti regulile rutiere si sa recunosti cand gresesti sa ai onoarea sa iti recunosti vina!
În primul rand ne dotam cu arme(de care găsim pistoale, bate, cutie) ca să fim siguri ca ne putem apară pentru ca politia este degeaba.
Eu unu asa am scăpat de agresori în trafic…. Succes!
-
Ar fi câteva variante:
-fuga
-dai cu mașina peste agresor
-folosești armamentul din dotare
-nu suni la militie-
Arma din dotare 🙂 🙂 Adu mitraliera bai Morisca !
-
MERDE!!!! SUNAM LA 112!!!!! In conditiile in care institutiile statului sunt in stare avansata de descompunere fizica si mai ales morala,ori pe unde te gasesti in ROMANIA,esti la mila DOMNULUI!!!!
Face figuri?i futt una si ceau..ce atata reteta?
-
Acum cine e zguduit?
-
si daca te face el ????
atunci ce faci ?????-
Pompino
-
Tot i futt una,ori io ori el,futuma-n jmecherul drek…poate o fi cv firma de blugi cakatul si nu stiu io.
-
Pune aici o poza cu tine… sa ne radem.
-
tu trebuie sa fii tare agresiv , noroc ca nu esti lasat sa circuli pe strazi 😂😂😂 medicii stiu ca ai strecurat telefonul in salon ?
-
-
Odată cu începerea cursului pentru a obține permisul de conducere trebuie predat și un scurt seminar în minuirea topoarelor și cuțitelor preventiv.
Titi Aur, auzi mai la asta, marele sofer. Cu proasta comunei Keren.
-
Prietene ! ai participat macar o singura data la o cursa pe macadam ? … macar in postura de cacator de scaune ? si nu mi veni cu plimbari de off road , vorbesc de curse contra cronometru , acest om Titi Aur a fost si e un nume , cand vei ajunge la nivelul lui , atunci poti eventual sa comentezi , pana atunci eventual poti sa i ceri voie sa i speli masina
-
Da bai, e marele sofer. A castigat raliul Avram Iancu in 2007.
E mai bun decat Sebastien Loeb.
-
Ha, ha, pai e verde și sta pe telefon, e verde și uita sa plece pt ca se machaiza și apar blocaje în trafic. De asta ce zice titi? Nu e nimeni în fata și merge cu 30km/h și se face o coloană. Frate, dacă ai probleme cu mașina, pune avariile sa știm.. Dar tu mergi cu 30 și nici nu ești începător.. Sa nu zic ca merg între benzi, nu semnalizează schimbarea direcției, frânează și pe urma semnalizează, merg cu faza lunga și ziua.. Toate astea deranjează, sa nu zic de prioritate.. Nimeni nu ar claxona dacă ar respecta regulile astea de bun simt în trafic. Odată am văzut pe un băiat cum a coborât din mașină a mers la mașina din față și a bătut la geam și a întrebat de ce nu semnalizează, nu a claxonat, nu a înjurat. Bineînțeles că la volanul mașinii din față era o domnișoară cam aeriană care credea ca e șoseaua lu’ tatasu’.
Cele mai nesimtite in trafic si care nu respecta nicio o regula sunt cele ce conduc masini scumpe primite in dar de la iubi sau amant. Ele opresc oriunde au chef sa mearga sa bwa o cafea nu le pasa de nimic mai ales ca stiu ca nici politia nu le face nimic. Dupa ele nesimtiti sunt si cei ce-si duc copiii la scoala si toti vor sa opreasca in poarta scolii.
Am asistat, defapt ajutat o doamna intr-un caz similar acuma vreo 5 ani, poate mai mult. A fost oprita de un idiot cu un microbuz de marfa si agresata, ea panicata a sunat la politie dar ce sa vezi.
Discutie cu operatoarea 112 povestita de doamna a fost de genul, a intrat in masina ? sunteti baricadata in masina ? In tot acest timp ea cerea ajutor si sa trimita o masina dar aia de la 112 nici vorba de asa ceva. Intr-un final dupa ce ne-am dat jos mai multi din masina la idiotul ala, iar el a plecat, cea mai tare faza a fost ca i s-a spus sa mearga sa depuna plangere la cea mai apropiata sectie de politie.
Adica nene, trimite o masina ca dupaia poate sa zica ce vrea. Ala o sa spuna ca nici nu a trecut pe acolo, l-a confundat….
Si asta era in Arad pe strada Poetului nu undeva in coclauri.