Românii cu contracte de PFA sau drepturi de autor pot primi 4.000 de lei brut de la stat, lunar, daca şi-au întrerupt activitatea. Statul oferă o indemnizaţie fixă brută de 75% din salariul mediu brut pentru PFA-uri şi celelalte categorii de profesionişti. Cum salariul mediu brut în România este de 5.429 lei, indemnizaţia fixă este de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizaţia poate fi solicitatată de PFA-uri şi de celelalte categorii de profesionişti doar dacă ei au întrerupt complet activitatea de la momentul de la care cer ajutorul.
Cei 4.000 de lei sunt daţi oricărui liber profesionist, indiferent de contribuţiile sale la stat din anii anteriori. Contabilul autorizat Străteanu Ilie este de părere că ar fi trebuit să existe o diferenţiere între plătitorii de impozite.
„Luăm două PFA-uri. Primul PFA a plătit în 2019 un impozit pe venit în sumă de 50.000 de lei. Al doilea PFA a plătit un impozit pe venit de 500 de lei. Statul nu a făcut nicio diferenţiere între aceste categorii de contribuabili. Normal, ar fi trebuit ca ajutorul dat de stat să fie diferenţiat în funcţie de taxele achitate de aceşti profesionişti în anii fiscali anteriori. ”
Pentru a beneficia de această indemnizaţie, profesioniştii trebuie să depună la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care îşi au înregistrat sediul socia următoarele:
- Cerere pentru acordarea indemnizaţiei
- Declaraţie pe proprie răspundere
- Copia actului de identitate
- Copia extrasului bancar deschis pe entitate,nu pe contul personal al titularului.
Pentru luna aprilie, documentele se depun între 1 şi 10 mai. Statul trebuie să vireze banii în termen de 10 zile lucrătoare după depunerea documentelor. După ce au primit banii, profesioniştii au obligaţia să achite către stat taxe aferente acestei indemnizaţii, respectiv impozit pe venit şi contribuţii sociale.
Conform Ziarului Financiar, în 2019 au fost înfiinţate 134.200 de firme, iar numărul companiilor şi PFA-urilor active a atins un număr record de 1,36 milioane. Până la data de 8 aprilie, peste 1.000.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 200.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XSa vedem cine are curaj sa ceara ?
-
eu.si am si primit banii.
Bun și cei care au avut un loc de munca si au fost concediați fara a primi somaj deoarece s-au desfiintat posturile ce se intampla? Ar trebui si pentru acei oameni un ajutor pana reusesc sa isi gaseasca alt loc de munca
-
aia au somaj
FAIN !! Eu muncesc si am brut 3500 !Si patronul imi zice ca el plateste bine numai ca noi am fi nemultumiti la 168 de ore lunar !