Instanța a stabilit ca familia tânărului ucis în accident să primească despăgubiri morale de 400.000 de euro.
Sentința pronunțată zilele trecute, la trei ani de la producerea tragediei, nu este definitivă și a fost deja atacată de societatea de asigurare. În acest caz, hotărârea definitivă va fi dată de Curtea de Apel Oradea.
Accidentul s-a produs pe 28 februarie 2021, puțin după ora 21, pe DN 1, între Tinăud și Groși. În rechizitoriul Parchetului Aleșd se arăta că vinovat a fost un bărbat din Reghin, Raul Ioan Elvedi, care conducea un autoturism ce tracta o platformă auto, dinspre Cluj spre Oradea. ”În timpul efectuării unei manevre de depășire, nu a reușit să revină în totalitate pe banda sa de circulație și intrat în coliziune cu o insulă de calmare a traficului rutier (…), a pierdut controlul ansamblului, a pătruns pe sensul opus de circulație și a intrat în coliziune cu un autoturism, condus regulamentar, de un tânăr de 19 ani, din municipiul Oradea”, era descris momentul impactului de către anchetatori.
O expertiză a stabilit ulterior că mașina condusă de mureșean avea o viteză inițială de 86 km/h, iar în momentul impactului – 76 km/h, în condițiile în care pe acea porțiune de drum viteza era limitată la 70 km/h, iar depășirea era interzisă. În schimb, Opelul condus de victimă avea sub 40 km/h. ”Evenimentul rutier (…) putea fi prevenit de inculpat dacă acesta ar fi circulat cu o viteză care să îi permită manevrarea ansamblului de vehicule în limitele corespunzătoare benzii sale de mers”, au concluzionat experții.
Elvedi a recunoscut că avea 80-90 km/h și nu a observat existența unui indicator de limitare a vitezei. A depășit un autocar și, după ce a revenit pe banda lui, s-ar fi speriat de un câine ce i-a apărut brusc în față. Bărbatul susținea că a lovit alveola din mijlocul drumului, a ajuns pe celălalt sens și s-a ciocnit cu Opelul condus de orădeanul de 19 ani, după care s-a răsturnat pe o parte.
S-au cerut daune morale de 1,5 milioane de euro
În timpul procesului, părinții, sora și bunicii șoferului care a murit în accident au cerut daune morale de peste 1,5 milioane de euro. Instanța a stabilit ca valoarea totală a acestor despăgubiri să fie de 400.000 de euro, care să fie plătiți de asiguratorul auto al șoferului care a provocat moartea victimei.
La acestea s-au adăugat daune materiale de 35.000 de lei, și 860 de lei – cheltuieli cerut de spitalul din Aleșd pentru îngrijirile acordate unui pasager din mașina condusă de bărbatul din Mureș.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XA luat cu suspendare pentru ca a ucis un om. Si a scapat cu atat. Ca banii asigurarea ii plateste, nu el. Frumos. Deci putem lua masina si omora pe cine vine la rand. Primim inchisoare cu suspendare si gata. Deci viata unui tanar nevinovat valoreaza… mai nimic.
-
👍
-
Nu a fost cu intentie. A doua oara sunt convins ca nu mai ramane nimic suspendat. Trebuie sa te pui si in locul lui…. O greseala. Dar nu pot sa accept suspendarea la politistul care a omorat o copila pe trecerea de pietoni. Ala trebuia sa fie exemplu pt toti… el doar un rahat cu ochi.