BUCUREȘTI. Mass-media centrală a vehiculat joi faptul că s-a ajuns la un acord în coaliţia de guvernare privind un plafon al preţului la energie electrică. Mai exact, Coaliția ar fi bătut în cuie un preţ maximal al energiei electrice care va fi plătit în ţară, cu anumite facilităţi sub acest preţ pentru anumite categorii de consumatori. Perioada de reglementare ar fi de un an, deşi pe surse este dat ca posibil şi un termen de 5 ani în care preţul energiei electrice nu va putea trece de 1,3 lei/kWh.
Coaliția de guvernare s-a reunit, miercuri, pentru a bate în cuie următoarele tarife fixe: consumatorii casnici au rămas cu cele trei tarife bătute în cuie: 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar care depășește pragul de 255 kWh.
Pe lista Coaliţiei au intrat acum, se spune, pe surse, și IMM-uri, cu un preț de 1 leu/kWh, propunere liberală (nu 1,3 lei, cât au propus cei din PSD), dar şi marii consumatori din industrie care ar urma să pătească în fapt preţul maximal limitat de coaliţie la 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.
Nu au fost, se spune, uitate din negociere nici instituțiile publice, producătorii de medicamente și lăcașurile de cult, care ar urma, de asemenea, să plătescă 1 leu/kWh, asemeni IMM-urilor.
Surse oficiale din Coaliție au declarat, pentru Digi24.ro, de pildă, că liderii PSD, PNL și UDMR au discutat să reglementeze prețul până în 2025, însă decizia trebuie transpusă într-o ordonanță de Ministerul Energiei.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, nu a participat la discuţii, fiind plecat în Egipt.
Înainte de negocieri, Marcel Ciolacu declara că piața de energie din România va fi reglementată în proporție de 80% (80% din prețul energiei va fi plafonat, iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere), menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kWh.
Liderul PSD a mai punctat că, odată bătută în cuie această reglementare, se va putea trece la construcţia bugetului pe anul viitor și la recfiticarea buegtară. Rămâne de văzut cum va arăta ordonanţa de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul pe modul de reglementare şi pe preţul maximal.
În momentul de față, IMM-urile și consumatorii mari sunt puternic afectați de prețurile pe care le au de plătit la energie electrică și termică, săli de sport din Arad – precum Polivalenta, bazine de înot – precum bazinul Delfinul, alte instituții care coordonează activități în spații relativ mari, au închis sau sunt pe calea să închidă afacerea, iar în ecuația dură au intrat și serviciile publice ce deservesc populaţia.
Situaţia este mai gravă decât cea de anul trecut, când, tot la început de iarnă, bazinele de înot şi sălile mari din Arad prezentau facturi de coşmar imposibil de achitat indiferent cât s-ar strânge cureaua.
Citiți principiile noastre de moderare aici!