ORADEA. Coama unui fragment de zid, descoperită în perimetrul cuprins între biserică și agenția CEC ar putea face parte din peretele vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând de la 1300, scrie bihon.ro. De asemenea, se vorbește și că ar fi fost descoperită o parte din altar şi mormintele unor clerici de rang înalt – conform tradițiilor vremii, aceștia puteau fi înmormântaţi într-un locaş de cult.
„Folclorul” urban spunea că terenul din Centrul Civic nu ar mai rezerva prea multe suprize arheologice, din moment ce în această zonă s-a construit masiv în comunism, cu neglijarea sau distrugerea deliberată a oricăror rămășițe din trecut. Totuși, specialiștii s-ar putea afla în fața unei surprize, pe amplasament.
Zona este una dintre foarte puținele care a mai rămas necercetată din jurul Cetății, aparținând așa zisului oraș vechi dezvoltat în jurul fortificației.
În șantier, la fața locului, se poate ușor identifica un zid de piatră, despre care se consideră că ar fi parte din catedrala veche dar și conturul rotund al unei fântâni zidite cu cărămidă.
Cu siguranță, zidurile vechi intersectează amplasamentul catedralei și al amenajărilor subterane pentru utilități, chiar dacă la vremea edificării acesteia nu au apărut informații referitoare la vreo descoperire.
Conform studiilor de care dispun cercetătorii, catedrala e situată parțial peste fundațiile fostului avanspost triunghiular – ravelin, existent la 1700, în fața Cetății. De asemenea, în zona are va fi cercetată acum, în 1995 s-a determinat existența unui cimitir medieval și a unor fundații medievale.
Pe colțul opus al catedralei, parțial suprapus pe latura sudică, s-ar fi aflat o clădire medievală importantă, datând din 1600.
Până de curând, perimetrul cercetat era sub placa de beton a Centrului Civic, folosită ca parcare. Utilajele constructorilor de la Erbașu SA au spart-o, pentru realizarea parcării subterane. Săptămâna trecută au apărut primele informații despre descoperiri, dar nicio instituție – nici Primăria, nici Muzeul Orașului Oradea și nici Muzeul Țării Crișurilor, nu le-a anunțat public.
Ieri, pe amplasament puteau fi văzuți specialiști reprezentanți ai acestora, dar arheologii au refuzat să comenteze descoperirile, indicând primăria drept comunicator pe subiect. Primăria Oradea este, de altfel, beneficiarul contractului de descărcare arheologică a perimetrului șantierului, contract care conține o clauză de confidențialitate impusă parților.
Între timp, constructorul a oprit lucrările în perimetrul delimitat de specialiști. Călin Roman, reprezentantul Erbașu SA spune că „managerul de proiect ne-a confirmat posibile descoperiri de interes arheologic. S-a oprit excavatia pe perimetru, dar avem front de lucru pe altă parte pe amplasament”.
Trimite articolul
XCănd am spus că parcările subterane sunt o porcărie, mult mai greu de realizat tehnic, mai costisitoare și mai greu de întreținut, nu mă ascultă nimeni….
Dacă era construită suprateran, se forau doar pilele de sprijin, iar construcria medievala rămanea mai departe conservată, în pământ (că pe români oricum nu-i intereseaza istoria lor, bătându-și joc de tot ce le-a mai ramas nedistrus!!!).
În toata lumea, se folosesc CU SUCCES, de zeci de ani , PACĂRILE SUPRATERANE (si, doar în situații deosebite se construiesc subteran) , doar noi românii avem impresia că am “reinventat roata” și, DEȘI AVEM CELE MAI PUTINE PARCARI AUTO COLECTIVE, și pt cele care le construim, folosim CELE MAI NEEFICIENTE soluții tehnice!!!
Păcat!
PS: dupa descoperirea asta , Parcarea o să mai fie construită “la Sfântu’ Așteaptă”, că intră pe fir “mici Dumnezei” de la Protecția siturilor arheologice și n-o să mai aibe voie sa zboare nici musca în zonă!!!
-
Tu te auzi ce vorbesti? Vai de capul tau… Am fost într-o groaza de parkinguri subterane prin vestul europei, unele erau amplasate sub bulevarde. Si unde sa o faca in acel loc, ca însoare este cetatea, si se face în jurul unei catedrale, urmând ca deasupra sa fie o piateta pietonala, pentru ca orădenii au si viziune. Cum ar fi arătat un ditai blocul în jurul catedralei si in fata cetății?!
-
Asa este domnule Gringo: chiar in Bucuresti anul trecut in sectorul 3 a lui Negoita sub Bulevardul Dacia -daca nu ma insel- s-a finalizat o parcare subterana de 500 de locuri!! Se aude tovarase Piuir??
-
-
Tovarase Dan ca de obicei pe langa subiect! Uite ca in ciuda ta si a multora de pe aici se va construi o parcare subterana la Oradea-in Bucale sunt vreo 6 construite deja! In al doile rand daca citesti cu atentie partea din articol (numai ca aici pe forum cum sunt o gramada de analfabeti functionali si comunisti pe deasupra…)care spune asa: “S-a oprit excavatia pe perimetru, dar avem front de lucru pe altă parte pe amplasament” ai fi inteles ca CONSTRUCTORUL are front de lucru pe altă parte pe amplasament. Deci se poate lucra in continuare tovarase!! In al treilea rand tovarase Dan vestigiile de aici de la Oradea (din ev mediu timpuriu) nu sunt ale istoriei romanilor ci ale unei alte etnii!! Romanasii tai prin partile astea nu au prea construit decat daca prin zona rurala! Dar da, sunt vestigii istorice ale acestor tinuturi care acuma fac parte din Romania actuala (deci si a miticilor si a celor din sud)si da trebuiesc pastrate, puse in valoare, reconditionate si conservate pentru ca fac parte din istoria acestor meleaguri! Nu sa le distrugem cum au facut comunistii tai in frunte cu mult iubitul tau Ceasca care de ciuda ca nu erau cica romanii-dacii lui la originea unor lucruri care denota civilizatie inca din evul mediu pe aici prefera sa le distruga sau sa le ignore-mai ales daca era vorba de maghiari!!! Cica Ceasca la origini era tigan-tatar, numele fiind de Ceausu preschimbat in Ceausescu!!! Pricepit ceva Dane??!!!!!
Noi visam parcari subterane sar nu suntem in stare sa construim nici la suprafata. Ideal ar fi sa le luam in ordine… sa ne punem la punct infrastructura si apoi putem sa inventam solutii fancy
-
Citeste mai sus tovarase Piuir ce am scris si nu mai fa afirmatii fara acoperire! Chiar in municipiul Arad, prin programul de regenerare urbana s-au construit mii de parcari la sol si cateva sute in asa numitele fast-park-uri, adica parcari supraetajate! Nu mai scrieti aici numai de dragul a arata cat de necunoscatori si “negativisti” sunteti!! Da , se putea mai mult, se putea in tara asta fura mai putin de gastile lui Nastase, Basescu si Dragnea si se putea construi mai mult pentru infrastructura!! Dar asta este ! Si sa spui ca nu s-au facut parcari nici la sol (ti-am enumerat mai sus ca sunt facute o gramada in Romanica in subteran in Bucuresti, alte gramezi de parcari subterane si supraterane la mall-uri si cladiri de birouri din Bucuresti si tara-trage o fuga numai pana la complexul de cladiri de birouri si mega-mall-ul Iulius mall din Cimisoara si dupa aceea mai ciripeste pe aici) da dovada ca esti habarnist total si rau intentionat!!!!