„După cum cunoașteți deja, astăzi s-a produs în Oltenia, județul Gorj, un cutremur semnificativ cu magnitudine de 5,7, la o adâncime corectată de 6,3 km. A fost urmat până acum de cinci replici, produse în aceeași zonă, cu efecte diferite. Cel mai important lucru: până acum nu avem victime și nu sunt efecte grave.
Primii informați au fost ministrul Afacerilor Interne și prim-ministrul României. La nivel național a fost activată grupa operativă la nivelul MAI, cu participarea ofițerilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Departamentului pentru Situații de Urgență.
La nivel local, verificarea situației din teren cade în sarcina Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. În județul Gorj, având în vedere că seismul s-a resimțit puternic, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Au fost înregistrate efecte în șase localități din trei județe: Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri sau elemente de construcție căzute”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat.
De asemenea, Raed Arafat a mai spus că situația se află în dinamică și că până acum s-au raportat case cu fisuri sau elemente căzute în Târgu Jiu și Arcan, sedii de instituții, între care primăria, cu probleme, avarii la coșuri de fum și elemente de construcție în pericol să cadă în Dolj.
„Verificați informațiile oficiale de la IGSU, DSU, Guvern. Multe persoane vor începe să prezică că urmează alte cutremure. Până acum nu s-a întâmplat să poată fi prezis un cutremur. Evaluările în teren vor continua. Este posibil să mai apară apeluri la 112. Vă îndemnăm la calm și la înțelepciune de a nu asculta informațiile false”, a atras atenția șeful DSU.
La conferința de presă a participat și ing. Constantin Ionescu, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acesta a spus că în zona respectivă s-au mai produs cutremure, însă de o intensitate mai mică.
„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau cu magnitudini mici. Pentru noi este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut. Avem exemple din 1943, când a fost un cutremur de 5 grade. Apoi din 1963-1964, când au fost de 4 și 4.5. Mai în spate, în 1910 și în perioada 1850-1860 au mai fost seisme, dar cu magnitudini sub 4. Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, la ambele cutremure”, a declarat ing. Constantin Ionescu.
Un alt cutremur cu magnitudinea 5,7, mai puternic decât cel de luni, a lovit România. S-a resimțit și la Arad. Este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Cei de la ISU Timiș s-au deplasat în recunoaștere după cutremur.
Citește și:
Trimite articolul
XSapă ăștia in tunelurile dacice
De ce sunteti surprinsi, cand stiti ce ati ingaduit sa se instaleze pe teritoriul tarii nostre fara sa tineti cont ca poporul nu ii vrea aici, la noi.
-
Asa este, cutremurele in antichitate si evul mediu erau produse de americani si de englezi.
-
vinitura asta,ce tot vrea?penzie speciala a la Romanika?in veci nu i-as da 1 leu si nici o tigara!!